camper omvormer | Camper-elektra.com

Camper Omvormer

Wil jij apparaten in de camper gebruiken met een stekker die je thuis in het stopcontact stopt? Dan heb je een camper omvormer nodig! Een stekker die je thuis in het stopcontact stopt werkt namelijk op 230 Volt en de spanning in je huishoudaccu is 12 Volt. Met een omvormer kun jij ook in de camper jouw laptop en telefoon via het stopcontact opladen, of zelfs genieten van jouw favoriete kopjes koffie, omdat je dankzij een camper omvormer ook jouw koffiezetautomaat op reis kunt meenemen!

p.s. in ons (e)Boek Camper Elektra leggen we alles, stap voor stap, tot in detail uit.

Inhoud

1. Hoe werkt een camper omvormer?

Een camper omvormer transformeert de spanning die uit je camper huishoudaccu komt (12 Volt) om naar 230 Volt. Een heel handig apparaat! Houd hierbij wel rekening met onderstaande zaken. 

Verlies

Tijdens het omvormen van 12 Volt naar 230 Volt vindt er een verlies van ongeveer 10% tot 15% plaats. Om onnodig energieverlies te voorkomen, is het daarom handig om zoveel mogelijk apparaten met 12 Volt te laden. Wist je dat je voor jouw laptop zelfs een adapter kunt kopen, zodat je je laptop met 12 Volt kunt opladen?

Piekstroom

Een koelkast, een Senseo koffieautomaat of vergelijkbare apparaten hebben voor het opstarten extra vermogen nodig. Gelukkig kunnen de meeste camper omvormers ook een piekstroom leveren. Bekijk altijd of de omvormer de piekstroom van jouw apparaat kan leveren.

Accucapaciteit

Accu’s op loodbasis
Als jij van plan bent een apparaat te gebruiken dat veel vermogen vraagt, is het raadzaam om bij de aanschaf van je huishoudaccu rekening te houden met de benodigde accucapaciteit. Als vuistregel kun je het volgende aanhouden: het vermogen van de omvormer in Watt (W) bedraagt maximaal vijf keer de capaciteit van de accu in Ampère-uur (Ah). Een accu van 200Ah levert dus een maximaal vermogen van 1000 Watt / 83 Ampère. Let op: dit geldt alleen voor kort gebruik! Maak je langdurig gebruik van apparaten die veel energie verbruiken, zoals een inductiekookplaat?Dan is het niet verstandig om voor een loodzuur accu te kiezen. 

Victron heeft hierover een  bericht gepubliceerd.

Lithium accu’s
Deze accu’s zijn geschikt voor hogere ontlaadstromen. Als vuistregel kun je het volgende aanhouden: accucapaciteit = maximale ontlaadstroom. Een accu van 100Ah kan dus met maximaal 1200 Watt / 100 Ampère worden ontladen. Dit kan per merk verschillen, dus controleer altijd de handleiding.

2. Uit welke camper omvormers kan ik kiezen?

In dit blog bericht bespreken we drie varianten: de traditionele omvormer, Victron MultiPlus en Ective SSI. Als je de blog over walstroom aansluiting hebt gelezen weet je wellicht al een aantal verschillen.

De traditionele camper omvormer

Deze camper omvormer, zoals de Victron Phoenix, heeft één functie en dat is het omvormen van 12 Volt naar 230 Volt. Dit kan een prima keus zijn voor iemand die bijvoorbeeld geen walstroom aansluiting heeft, geen zonnepanelen heeft, of iemand die gebruik maakt van een losse acculader.

Ander model maar toch de laagste prijs? Check de prijsvergelijker!

Victron MuliPlus

De Victron MultiPlus heeft de volgende kenmerken:

 • Multifunctioneel: Een zuivere sinusomvormer, acculader én omschakelautomaat in één.
 • Unieke PowerAssist functionaliteit: Met de MultiPlus kun je méér stroom afnemen dan het netstroom toelaat. Bij overbelasting ‘helpt’ de MultiPlus mee met energie uit de camper huishoudaccu.
 • Stroom zonder onderbreking (UPS functie): In het geval dat de walstroom wegvalt, zal de Victron MultiPlus op de camper huishoudaccu overschakelen. Dit proces verloopt zó snel, dat je dit nauwelijks merkt en dat alle elektronica gewoon blijft werken.
 • Compacte behuizing: Veel functionaliteiten en vermogen in een compacte behuizing.

Benieuwd naar alle mogelijkheden van de Victron MultiPlus? We schreven er een uitgebreid artikel over!

Ective SSI

De Ective SSI heeft de volgende kenmerken:

 • Multifunctioneel: Een zuivere sinusomvormer, acculader, omschakelautomaat én MPPT laadregelaar in één. In vergelijking met een Victron MultiPlus heeft de Ective SSI dus óók nog een ingebouwde MPPT laadregelaar; de Victron MultiPlus heeft dit niet.
 • MPPT laadregelaar: Verbindt maximaal 550 Watt aan zonnepanelen met dit apparaat.
 • Acculader: Geschikt voor elk type accu.
 • Robuuste behuizing: Voorzien van een veilige en robuuste behuizing

3. Hoeveel capaciteit moet mijn camper omvormer hebben?

De capaciteit van jouw camper omvormer is eenvoudig te berekenen:

 • Bedenk welke apparaten je allemaal (tegelijk) wilt gebruiken in je camper.
 • Noteer vervolgens het vermogen (Watt) per apparaat.
 • Tel het vermogen van alle apparaten bij elkaar op. En voilà! Dit is de capaciteit van jouw omvormer!

Om het jou iets makkelijker te maken, hebben we speciaal voor jou een heel handig programma ontwikkeld. Onze calculator berekent eenvoudig hoeveel capaciteit jij in jouw camper nodig hebt!

4. Extra informatie

In dit hoofdstuk staat waar je nog meer rekening mee moet houden, voordat je een camper omvormer aanschaft.

Gemodificeerde of zuivere sinus omvormer?

Voordat jij een keuze voor een bepaalde camper omvormer maakt, is het raadzaam goed te controleren welk type omvormer je voor je hebt. Er bestaan namelijk twee types: 

Gemodificeerde sinus omvormer: deze omvormer heeft een ‘afwijkende spanningsvorm’ dan thuis op het stopcontact staat. Deze omvormers zijn op een goedkopere manier gemaakt en niet geschikt voor alle elektronische apparatuur. Bij het aansluiten van bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of magnetron kan het voorkomen dat deze apparaten niet functioneren.

Zuivere sinus omvormer: deze omvormer heeft geen ‘afwijkende spanningsvorm’ en kan voor alle apparaten gebruikt worden. Deze omvormers zijn duurder, maar kwalitatief een stuk beter dan gemodificeerde omvormers.

zuivere sinus camper omvormer | camper-elektra.com

Bevestiging camper omvormer

Door de hoge stroomsterktes die deze apparaten genereren, is dit het gevaarlijkste onderdeel van je camper elektra systeem. Zorg er dus voor dat de kabelverbindingen veilig en degelijk zijn! Daarnaast is het raadzaam om de camper omvormer zo dicht mogelijk bij de huishoudaccu te plaatsen. Ben je niet zeker van je zaak? Laat het dan door een professional checken!

Verder is het heel belangrijk dat je de juiste kabeldiktes en zekeringen gebruikt, in de blog over het elektrisch schema gaan we daar dieper op in.

Wist je trouwens ook dat het Camper Elektra Schema automatisch en heel eenvoudig alle kabeldiktes en zekeringgroottes voor jou berekent?

Stroomverbruik camper omvormer

Als jouw camper omvormer aan staat en er geen apparaat op aangesloten is, verbruikt deze alsnog stroom! Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Het is dan ook raadzaam om een afstandsbediening aan te schaffen waarmee je de camper omvormer eenvoudig aan en uit kunt zetten. Of plaats de omvormer op een plek waar je eenvoudig en snel handmatig het systeem aan en uit kunt schakelen. 

De ruststroom van onze omvormer (Ective SSI 15) is ongeveer 10 Watt, oftewel 0,8 Ampère per uur. Dit staat gelijk aan vier led plafondspots van 2,5 Watt die permanent staan te branden. Zonde!

5. Het maken van jouw keuze

Om tot jouw perfecte keuze te komen, zijn er nog een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden.

Heb ik een camper omvormer nodig?

De meeste campers zijn voorzien van een omvormer, maar het is niet altijd nodig. Het is goed mogelijk om de telefoon, laptop, drone of camera te laden zonder omvormer. Hiervoor heb je een 12 Volt adapter nodig. Je bespaart hiermee de aanschafkosten van een omvormer. Daarnaast ga je ook efficiënter met je stroomverbruik om: zonder omvormer heb je namelijk geen verlies van 10% tot 15% die je met een omvormer wél hebt.

Als je gebruik wilt maken van apparatuur waar je geen 12 Volt adapter voor kunt verkrijgen, zoals een koffieautomaat of staafmixer, dan kun je simpelweg niet om een omvormer heen.

6. Onze keuze 

Als camper omvormer hebben wij gekozen voor een Ective SSI 15. We hebben voor de Ective SSI gekozen vanwege de multifunctionaliteit; je kunt er van alles op aansluiten, namelijk je zonnepanelen, walstroom én omvormer! Dit apparaat heeft namelijk een ingebouwde 20 Ampère MPPT laadregelaar voor de zonnepanelen, 20 Ampère acculader voor walstroom, omschakelautomaat én een omvormer functie van maximaal 1500 Watt voor jouw 230V-apparatuur. 

Het grote voordeel ten opzichte van een Victron MultiPlus is de aanschafprijs: De Ective SSI is ongeveer 50% goedkoper dan een Victron MultiPlus!! 

Benieuwd naar onze ervaring met de Ective SSI15? Dat lees je in deze review! 

Wil je graag de omvormer netjes in jouw elektra schema plaatsen? Dat kan! Om je een handje te helpen, hebben wij een bestand ontwikkeld waar jij jouw unieke schema in kunt ontwerpen. Heel eenvoudig!

Nu je weet of jij een omvormer wilt installeren kunnen we door naar het volgende onderwerp: Accu monitor

Veelgestelde vragen
Wat doet omvormer in camper?

Een camper omvormer transformeert de spanning die uit je camper huishoudaccu komt (12 Volt) om naar 230 Volt.

Hoe lang kan een omvormer op een accu?

Een 12 volt 200 Ah accu heeft een capaciteit van 2400 watt-uur, wat betekent dat hij in theorie een uur lang 2400 watt kan leveren bij een stroomsterkte van 100 ampère, of gedurende 40 uur 60 watt. Dit is echter slechts een ruwe schatting, aangezien de werkelijke tijd dat de accu stroom kan leveren afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de staat van de accu, het vermogen van de apparaten die worden aangesloten en hoe vaak de accu wordt gebruikt.

Omvormer camper piept, hoe komt dat?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een omvormer piept, de meest voorkomende zijn:

 • Te hoge belasting: Als het vermogen van het apparaat dat wordt aangesloten op de omvormer te hoog is, kan de omvormer niet genoeg stroom leveren.
 • Lage spanning: Als de spanning van de accu te laag is, kan de omvormer ook niet goed functioneren, omdat het niet genoeg stroom krijgt. Dit kan gebeuren als de accu bijna leeg is of als deze niet goed wordt opgeladen.
Hoeveel watt moet omvormer voor camper hebben?

De capaciteit van jouw camper omvormer is eenvoudig te berekenen:

 • Bedenk welke apparaten je allemaal (tegelijk) wilt gebruiken in je camper.
 • Noteer vervolgens het vermogen (Watt) per apparaat.
 • Tel het vermogen van alle apparaten bij elkaar op. En voilà! Dit is de capaciteit van jouw omvormer!

Om het jou iets makkelijker te maken, hebben we speciaal voor jou een heel handig programma ontwikkeld. Onze calculator berekent eenvoudig hoeveelcapaciteit jij in jouw camper nodig hebt!

2 gedachten over “Camper Omvormer”

 1. Ik zoek info voor iets anders dat hieraan gelinkt kan worden.
  Omdat ik thuis losse zonnepanelen heb, kan ik daarmee een 100Ah van Eco worthy opladen. Ik zou die 12 V accu, als hij opgeladen is, graag gebruiken om een PHEV plugin hybride auto wat op te laden. Ik heb een snoer om van 230V naar de autoaccu te gaan en zo via het net 8,4 kW te laden. Kan ik met die 100Ah en een omvormer de auto zo wat opladen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen