accu monitor camper | Camper-elektra.com

Accu monitor camper

Een accumonitor, door sommigen ook wel accumeter of batterijmeter genoemd, is een apparaat dat informatie geeft over het laden en ontladen van je huishoudaccu. Voor de levensduur van je huishoudaccu is het erg belangrijk om deze niet te diep te ontladen. Op een accumonitor kun je onder andere aflezen of je de accu niet te diep ontlaadt.

Inhoud

1. Hoe werkt een accu monitor? 

De verschillen van inkomende en uitgaande stroom worden gemeten door een zogenaamde shunt. De shunt is een apparaat die je tussen de minpool van je huishoudaccu en alle elektrische verbruikers plaatst. Doe je dit niet, dan wordt niet alle inkomend en uitgaande stroom gemeten en krijg je geen realistisch beeld van je verbruik. Het display van de accumonitor wordt aangesloten op de shunt, om zo de informatie die je nodig hebt op het display weer te geven.

2. Uit welke monitoren kan ik kiezen?

Er zijn twee soorten monitoren, namelijk: een voltmeter of een accumonitor.

Voltmeter camper

De naam zegt het eigenlijk al: een voltmeter meet alleen het voltage, dus de spanning van de accu. Deze zijn eenvoudig te installeren en ook nog eens goedkoop. Het enige wat je dan moet weten, is bij welke spanning je huishoudaccu vol is en wanneer deze leeg is. Daar hebben we een diagram voor gemaakt en die staat hieronder. Deze kun je daarvoor gebruiken.

accu voltage wanneer is een accu vol | camper-elektra.com

Het nadeel van een voltmeter is dat je niet kunt aflezen hoeveel stroom er wordt verbruikt en hoeveel stroom er wordt bijgeladen. Met een voltmeter kun je dus bijvoorbeeld niet aflezen of en hoeveel sluipverbruik er plaatsvindt en of en hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken.

Accu monitor camper

Er zijn veel verschillende accumonitoren. We vergelijken in dit artikel drie accumonitoren, gebaseerd op prijs. We beginnen bij de goedkoopste.

Aili accu monitor – budget variant

Deze accumonitor heeft alle functionaliteiten die je in je camper nodig hebt. Het geeft namelijk niet alleen de huidige spanning weer, maar ook het percentage van de huishoudaccu, het aantal ampère-uur (Ah) en hoeveel Ampère in of uit de huishoudaccu komt. Waarom deze accumonitor zo in de smaak valt? Hij kost maar €40,-!  

Er kleven wel een aantal nadelen aan zo’n goedkope accumonitor. De handleiding is bijvoorbeeld in gebrekkig Engels en eventuele garantie kun je moeilijk claimen. Ook is het display van deze monitor constant verlicht, maar dit kun je gelukkig uitschakelen. Verder mist deze monitor een aantal opties, om in het geval van een loodzuuraccu hoge stromen nauwkeurig te kunnen meten. 

Wil je niet veel betalen voor een accumonitor en ben je tevreden met de iets beperkte mogelijkheden van deze variant? Dan past de budgetversie wellicht goed bij jou. 

Goedkope accu monitor | Camper-elektra.com

Meer informatie op:

amazon.nl

Victron – Gemiddelde variant 

Er zijn aardig wat accumonitoren in het middensegment te vinden. Deze accumonitoren geven dezelfde informatie weer als bij de budget variant. Een Victron Smartshunt is een mooi voorbeeld. Deze is niet al te prijzig en je kunt alle informatie op je mobiel aflezen. Ideaal, toch? Wil je de informatie liever op een display aflezen? Dan kun je kiezen voor de Victron Energy BMV 712.

Het voordeel van deze monitoren t.o.v. de budget variant is dat deze met een duidelijke handleiding en met garantie worden geleverd. 

Pico Blue Package – High-end variant

Er zijn meerder high-end monitoren te vinden op de markt, maar in deze blog gebruiken we als voorbeeld een Pico Blue Package. Met deze accumonitor kun je een stuk meer dan de vorige twee varianten. Je kunt hiermee bijvoorbeeld ook meten hoe vol jouw schoon-/ of vuilwatertank is. Ook kun je hiermee de hoeveelheid gas in je gastank meten.

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om extra shunts te plaatsen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld meten hoeveel stroom jouw omvormer verbruikt. Als je dit soort zaken allemaal digitaal wilt kunnen uitlezen, dan is deze variant zeker iets voor jou.

Maak je uitsluitend gebruik van Victron producten? Dan is de Victron Cerbo GX misschien wel de oplossing voor jou!

3. Extra informatie

Een accumonitor is natuurlijk erg handig, maar hoe installeer je nou zo’n apparaatje? En heb je een accumonitor nodig als je ook al een lithiumaccu hebt?

Accu monitor installeren

Het installeren van een accumonitor is relatief eenvoudig. Zoals je op het camper elektra schema kunt zien, moet je alle verbruikers op één punt bij elkaar laten komen, zodat al het verbruik wordt gemeten. Daarnaast heeft de accumonitor ook voeding nodig. Deze kun je dus op een busbar/verdeelstrip of rechtstreeks op je huishoudaccu aansluiten.

Het is natuurlijk ook mogelijk om in een bestaand camper elektra systeem een accumonitor te plaatsen. Je laat alle negatieve kabels van alle verbruikers op één punt samenkomen. Dit punt verbindt je met de shunt, die je vervolgens met de negatieve pool van de accu verbindt. 


Let op: het is bij een accumonitor wel belangrijk dat je deze correct instelt. Je stelt bijvoorbeeld het juiste accutype en de parameters voor jouw accusoort in. Zonder deze gegevens kan hij nooit een betrouwbare meting geven.

Lithium accu

Lithiumaccu’s zijn bijna altijd uitgerust met een BMS, een Battery Management System. Dit systeem monitort zaken als overbelasting, blootstelling aan te hoge en lage temperaturen en nog veel meer. Zo meet deze ook het percentage en voltage van de accu. Deze gegevens kun je in de meeste gevallen uitlezen op je telefoon. Heb je dus een lithiumaccu? Dan heb je in de meeste gevallen niet per se een extra accumonitor nodig. In de praktijk kan het wel voorkomen dat een BMS van een lithiumaccu niet helemaal nauwkeurig is. Voor een heel nauwkeurige meting kun je toch overwegen een accumonitor te installeren.

4. Het maken van jouw keuze

In hoofdstuk 2 zijn de verschillende varianten uitgelicht. Op basis van deze informatie kun jij een juiste keuze maken. De verschillen tussen deze varianten zijn vooral de hoeveelheid mogelijkheden en de prijs. Vraag jezelf dus af wat je allemaal met een accumonitor wilt kunnen aflezen en wat jouw budget is.

5. Onze keuze

In de zomer van 2022 hebben wij onze semi-tractie accu vervangen voor een lithiumaccu. Deze heeft een ingebouwde BMS en dus hebben wij tegenwoordig de mogelijkheid om de benodigde gegevens op een applicatie af te lezen.

Toen wij een semi-tractie accu in onze camper hadden, gebruikten we een budget variant van €40,-. Persoonlijk waren wij daar niet heel blij mee, omdat deze zichzelf regelmatig naar 0% resette. Hierdoor hadden we vaak moeite om de capaciteit van onze accu af te lezen.

Nu je weet of jij een accumonitor gaat installeren en welke voor jou geschikt is, gaan we door naar het volgende onderwerp: Camper Elektra Schema.

2 gedachten over “Batterij meter, Accu monitor of Accumeter”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen