Victron MultiPlus | Camper-elektra.com

Victron MultiPlus

Wil je je stekkerapparaten gebruiken in de camper, net als thuis, en zonder dat je op de camping hoeft te staan? Of de huishoudaccu’s van je camper opladen? Dan is de Victron MultiPlus een uitstekende keuze!

In dit artikel leggen we uit wat een Victron MultiPlus is, wat de mogelijkheden van dit apparaat zijn, welke MultiPlus bij jouw behoeften past, waar je het apparaat kunt kopen en welke alternatieven er zijn!

Inhoud

Wat is een Victron MultiPlus?

Als je stekkerapparaten wilt gebruiken in de camper, net als thuis, of de huishoudaccu’s van je camper wilt opladen, dan kun je hiervoor een Victron MultiPlus gebruiken. De MultiPlus heeft vier belangrijke functies:

 • omvormerfunctie;
 • acculaadfunctie; 
 • omschakelautomaat;
 • PowerAssist;

Om de functies van de MultiPlus te begrijpen, is het handig als je de basisprincipes van camper-elektra kent. Hieronder leg ik het kort uit, maar als je meer informatie wilt, kun je deze blog lezen.

In een camper heb je een speciale accu, die we een huishoudaccu noemen. Deze accu werkt een beetje zoals een grote batterij: hij slaat energie op en kan die energie geven als je het nodig hebt.

Deze energie komt van verschillende plekken. Zonnepanelen op het dak van de camper kunnen energie van de zon opvangen en opslaan in de accu. Als de camper rijdt, kan de dynamo, een onderdeel van de motor, ook energie opwekken en opslaan in de accu. En als je op een camping staat met een (wal)stroomaansluiting, kun je de camper hierop aansluiten om de accu op te laden.

Wanneer je energie nodig hebt, bijvoorbeeld om het licht aan te doen of je telefoon op te laden, haalt de camper die energie uit de accu. Deze accu levert een spanning van 12 Volt.

Omvormer

Apparaten met een stekker kun je niet zomaar gebruiken in een camper (als je niet verbonden bent met een externe stroombron zoals een campingpaal (walstroom)). Deze apparaten werken op 230V, zoals je thuis gewend bent. In een camper moet dit worden omgezet. De 12V van je huishoudaccu moet worden omgezet naar 230V; dit gebeurt met een omvormer.

Victron MultiPlus werking | Camper-elektra.com

Acculader

De stroom in de huishoudaccu is niet eindeloos en moet uiteindelijk worden bijgeladen. Met behulp van het camper elektra schema, afgebeeld hieronder, wordt de werking hopelijk iets duidelijker. De Victron MultiPlus is voorzien van een acculaderfunctie: wanneer er een externe stroombron(#1) wordt aangesloten, zal de MultiPlus beginnen met het opladen van de huishoudaccu(#2). Dus wanneer je de camper verbindt met de stroomvoorziening van de camping, zal de Victron MultiPlus beginnen met het opladen van de huishoudaccu.

Omschakelautomaat

Op het moment dat je de camper verbindt met de stroomvoorziening van de camping, laadt de MultiPlus de huishoudaccu bij, maar er gebeurt nog iets! De omschakelautomaat treedt in werking. De stroom die de camping levert(#1), wordt direct doorgeschakeld naar de stopcontacten binnen in de camper(#3). De stroom wordt dus niet uit de huishoudaccu gehaald, maar wordt rechtstreeks doorgeschakeld naar de stopcontacten in de camper.

Victron Multiplus stroomschema uitleg | camper-elektra.com

PowerAssist

Om de PowerAssist-functie uit te leggen, moet ik iets meer informatie geven. De stroomsterkte op de camping wil nog weleens verschillen; de ene camping levert 10A, de andere 6A. Ter referentie, thuis kun je maximaal 16A belasten (16A x 230V = 3680Watt).

Sta je op een camping die 6A levert en je wilt graag de elektrische fietsen opladen en tegelijkertijd een kop koffie zetten, dan kan het voorkomen dat de zekering springt omdat je meer dan 6A gebruikt.

Met de PowerAssist-functie kun je de invoersterkte beperken tot 6A, zodat de zekering niet springt, en het extra vermogen uit de huishoudaccu halen, zodat je net dat beetje extra vermogen krijgt.

Om gebruik te kunnen maken van de PowerAssist-functie, heb je een Victron Digital Multi Control nodig. Met deze afstandsbediening kun je de Victron MultiPlus eenvoudig in- en uitschakelen. Ook kun je hiermee de invoerstroom instellen of beperken, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de PowerAssist-functie.

Welke Victron Multiplus is geschikt voor mijn camper?

Voordat je kunt bepalen welke MultiPlus geschikt is voor jou, is het handig om te weten waar alle cijfers voor staan, zodat je weet waar je op moet letten. We nemen de Victron MultiPlus 12/2000/80 als voorbeeld:

 • 12: Dit staat voor de systeemspanning. In ons voorbeeld is het apparaat geschikt voor een systeemspanning van 12 volt. De MultiPlus is echter ook beschikbaar in 24 en 48 volt.
 • 2000: Dit is een referentie naar het vermogen van de omvormer, uitgedrukt in voltampère (VA). Dit is niet hetzelfde als Watt. In ons voorbeeld heeft de Victron 12/2000/80 een continu vermogen van 1600 watt en een piekvermogen van 3200 watt.
 • 80: Het laatste cijfer staat voor de stroomsterkte van de acculader. Deze acculader kan de huishoudaccu maximaal opladen met een stroomsterkte van 80 ampère per uur.

Victron heeft een groot aanbod als het gaat om de MultiPlus, hieronder een overzicht. De witte lijnen getekend in de MultiPlus laten zien wat de mogelijkheden zijn (elke MultiPlus is voorzien van acculader en omschakelautomaat), zo heeft:

 • De Multi & MultiCompact één 230V ingang en uitgang.
 • De MultiPlus & MultiPlus II één 230V ingang en twee 230V uitgangen.
 • De Quattro twee 230V ingangen en twee 230V uitgangen.

Zoals je ziet heeft de MultiPlus vanaf 3000VA twee 230V uitgangen. Deze kun je zelf programmeren, bijvoorbeeld als je gebruikt wilt maken van een airconditioning. De airconditioning sluit je aan op 230V uitgang nummer twee en zal alleen in werking treden wanneer er walstroom is aangesloten. Uitgang nummer één kun je dan blijven gebruiken voor de overige apparaten.

Het verschil tussen de MultiPlus & MultiPlus II / Quattro wordt later in deze blog uitgelegd. 

Verschillende Victron MultiPlus modellen | Camper-Elektra.com

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over de mogelijkheden van de Victron MultiPlus. Dan is het nu tijd om te bepalen welke MultiPlus geschikt is voor jouw situatie. De meest eenvoudige manier is om de grootte te bepalen aan de hand van het maximale vermogen (Watt). Dit kun je berekenen in een aantal stappen:

 1. Bepaal welke (230V) apparaten je wilt gebruiken.
 2. Noteer het vermogen (Watt) van deze apparaten, dat je kunt vinden in de handleiding, op de website of via Google.
 3. Bekijk of je een apparaat met piekstroom gaat gebruiken; apparaten met een motor hebben bij het opstarten kortstondig (2 seconden) meer vermogen (10x) nodig.
 4. Bedenk welke apparaten je tegelijkertijd wilt gebruiken.
 5. Gebruik hiervoor eventueel onze calculator.
 6. Voilà, je weet het maximale vermogen dat je nodig hebt.
 7. Houd rekening met het verschil tussen VA en Watt.

Rekenvoorbeeld:
Je wilt de accu van je drone tegelijk opladen met je (game)laptop, en een 230V compressor koelkast gebruiken.

 • Continu vermogen = 350W + 60W = 430 Watt
 • Piekvermogen = 350W + (60W * 10) = 950 Watt

De MultiPlus zou dus kortstondig een vermogen van 1000 Watt moeten kunnen leveren. Een Victron MultiPlus 12/800/35 zou volstaan, met een continu vermogen van 700 Watt en een piekvermogen van 1600 Watt.

Huishoudaccu en Victron MultiPlus

Naast het benodigde vermogen van de MultiPlus moet je ook rekening houden met het type huishoudaccu. Te lang, te veel vermogen gebruiken met je MultiPlus kan de levensduur van je loodzuuraccu verkorten. Deze accu’s zijn namelijk niet geschikt om snel te laden en te ontladen. Daarom zijn wij fans van lithiumaccu’s. In onze blog over huishoudaccu’s kun je meer informatie vinden.

Om de levensduur van een loodzuuraccu zo lang mogelijk te verlengen, is het verstandig deze niet te snel te laden en te ontladen. De vuistregel hiervoor is: niet sneller laden/ontladen dan 20% van de accucapaciteit. De stroomsterkte van de acculader is aan te passen, hierover later meer.

Rekenvoorbeeld:

Een loodzuuraccu met een capaciteit van 230Ah mag je niet sneller laden/ontladen dan 46Ah (20%). Als je voor langere tijd meer dan 46Ah wilt verbruiken, wat omgerekend neerkomt op (46A * 12V) 552 Watt, dan heb je een grotere loodzuuraccu nodig of moet je kiezen voor een lithium-accu.

Een lithiumaccu is gemaakt voor snel laden en ontladen. De meeste lithiumaccu’s mag je daarom met 100Ah (100A * 12V = 1200W) ontladen.

Hopelijk heb je nu de handvatten om tot een juiste beslissing te komen met betrekking tot het kiezen van de geschikte MultiPlus voor jouw situatie. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen in de reacties of stuur een Whatsappbericht! We helpen je graag verder.

Wat is het verschil tussen de Victron MultiPlus en MultiPlus II?

De Victron MultiPlus is al een aantal jaren op de markt, en ondertussen is er ook een nieuwe versie verschenen. Beide apparaten werken hetzelfde alleen de MultiPlus II (in 12V alleen beschikbaar in 3000VA) is nieuwer en heeft een aantal veranderingen:

 • De behuizing is van staal, niet meer van aluminium
 • Nieuwe moderne techniek met kleine chips en minder schakelingen
 • Gebruikt één grotere toroïdale transformator in plaats van twee kleinere (de piekstroomcapaciteit is iets afgenomen, maar de efficiëntie is verhoogd)
 • Is fysiek iets kleiner door de bovenstaande aanpassingen

Wat is het verschil tussen de Victron MultiPlus en Victron Quattro?

Als je meer dan 3000VA vermogen nodig hebt of meerdere stroomingangen wilt gebruiken, kun je overwegen om een Victron Quattro te kiezen. Bij een 12V-systeem is er een Quattro beschikbaar met een vermogen van 5000VA en bij een 48V-systeem zelfs 15000VA. Voor de meeste campers is dit echter te veel vermogen en zal een MultiPlus voldoende zijn.

Er zijn twee grote verschillen:

 1. De Victron Quattro heeft twee AC-ingangen, wat betekent dat het apparaat via twee bronnen kan worden geladen. Het apparaat kan ook schakelen tussen de twee voedingsbronnen; als bijvoorbeeld de diesel van een aggregaat op is, schakelt de Quattro automatisch over op de andere ingang.
 2. Ten tweede is er het vermogen van de omvormer: de Victron Quattro kan bij een 12V-systeem maar liefst 5000VA genereren en bij een 48V-systeem zelfs 15000VA.

Welke accu’s kan ik laden met een Victron MultiPlus?

De Victron MultiPlus is geschikt om alle soorten accu’s op te laden: lood, gel, AGM en lithium-accu’s. Als je een accu gaat laden via de MultiPlus, is het belangrijk dat je hiervoor de juiste instellingen gebruikt. Elk type accu heeft namelijk een verschillende laadspanning; wijk je af van deze spanning, dan kan dit de levensduur van je accu verkorten. 

Als je de MultiPlus aankoopt, dan staat deze standaard ingesteld voor een AGM-accu. Maak je gebruik van een andere accu, dan dien je een ander laadprofiel te gebruiken. In overleg kunnen sommige leveranciers de laadspanning voor je aanpassen. Kan je leverancier dit niet, dan kun je dit zelf doen. Je hebt hiervoor een Victron MK3-USB-kabel nodig, samen met speciale Victron-software. Het klinkt ingewikkeld, maar dat valt uiteindelijk wel, zie deze video.

Apparaat

MultiPlus 12/500/20

Aantal uren om een 200Ah Lithium accu te laden

8 uur

MultiPlus 12/800/35

4,5 uur

MultiPlus 12/1200/50

3 uur

MultiPlus 12/1600/70

2,3 uur

MultiPlus 12/2000/80

2 uur

*Gebaseerd op het opladen van een lithium accu van 10% tot 100% (160Ah bruikbare capaciteit)

Victron MultiPlus aansluitschema, hoe werkt het?

Het in kaart brengen van de apparaten, bedrading en zekeringen is een ingewikkeld proces dat veel tijd kost. Daarom hebben we speciaal voor jou het camper elektra schema ontwikkeld. Deze bevat een ingebouwde calculator die automatisch de draaddiktes en grootte van de zekeringen berekent. Het resultaat is een duidelijk overzicht van welke onderdelen je allemaal moet bestellen. Daarnaast geeft het camper elektra schema een overzichtelijke weergave van jouw elektrische systeem, wat de installatie aanzienlijk eenvoudiger maakt!

camper elektra schema Victron MultiPlus | Camper-elektra.com

Waar kun je een Victron MultiPlus kopen?

De meeste boot– en camperspeciaalzaken bieden de Victron MultiPlus aan. Bekijk de prijs vergelijker om de laagste prijs te vinden.

Alternatieven voor een Victron MultiPlus

Je kunt ervoor kiezen om een losse omvormer en acculader te installeren. Hierdoor moet je wel meer kabels aansluiten en qua kosten maakt het meestal niet veel verschil. Een ander alternatief is de omvormer/lader van Mastervolt of de Ective CSI.

Wij maken zelf al bijna drie jaar gebruik van een Ective SSI. Lees hier over onze ervaringen met dit apparaat!

Conclusie

Wie voor kwaliteit kiest, kiest voor Victron. Dit gerenommeerde merk staat bekend om zijn betrouwbare en hoogwaardige producten, en is daarom de voorkeurskeuze van veel professionals en enthousiastelingen. Victron begrijpt het belang van betrouwbaarheid en duurzaamheid, vooral in de wereld van campers, boten en off-grid systemen waar betrouwbare stroomvoorziening essentieel is.

Daarom biedt Victron minimaal 5 jaar garantie op de meeste van hun producten, wat een duidelijk teken is van het vertrouwen dat ze hebben in de kwaliteit en prestaties van hun apparaten. Deze garantie biedt gemoedsrust voor klanten die investeren in Victron-producten, wetende dat ze worden beschermd tegen eventuele defecten of problemen die zich kunnen voordoen.

Victron heeft een uitgebreid netwerk van dealers en servicecentra over de hele wereld, wat betekent dat je toegang hebt tot lokale ondersteuning en expertise, ongeacht waar je je bevindt. Dit wereldwijde netwerk zorgt ervoor dat je altijd hulp kunt krijgen wanneer je het nodig hebt, en dat je kunt profiteren van de kennis en ervaring van getrainde professionals die bekend zijn met Victron-producten en -systemen.

Kortom, als je kiest voor Victron, kies je voor kwaliteit, betrouwbaarheid en wereldwijde ondersteuning. Met een uitgebreide garantie en toegang tot dealers over de hele wereld, kun je erop vertrouwen dat je investeert in een merk dat zich inzet voor jouw tevredenheid en succes op de lange termijn.

Benieuw hoe je een Victron MultiPlus aansluit?

Veelgestelde vragen
Is Victron een Nederlands bedrijf?

Ja, Victron is een Nederlands bedrijf!

Victron Energy is opgericht in 1984 en het hoofdkantoor is gevestigd in Almere.

Waar wordt Victron gemaakt?

De producten worden geproduceerd in India en China.

Hoeveel jaar garantie zit er op Victron producten?

Bij de meeste Victron producten heb je recht op 5 jaar garantie.

10 gedachten over “Victron MultiPlus”

 1. Jan Scholte Albers

  Ik heb een Victrin 12-3000 lader omvormer en gebruik een paneel can 330 W. Ben zeer tevreden.
  Als ik langere tijd naar huis ga en er walstroom is zet ik de Victron op “Charge Only” (en mn 3 hoofdschakelaars uit).
  Vraag: Indien er geen walstroom is en ik mijn 3 hoofdschakelaars uitzet, kan ik de Victron dan uitschakelen of moet die dan op “Charge Only” worden gezet?

 2. hallo ik heb en multiplus 12 16 70 als ik de wal stroom aansluit gaat mijn aardlek er uit heb de aard lek er even tussen uit gehaald om dat ze zijden dat hij waarschijnlijk defekt is maar mijn lader doet ook niks geeft geen fout melding heb de deksel van de multiplus er even afgehaald en er brand wel en rood lampje in weet niet waar die voor is

 3. Als je omvormer 800 watt levert, is dat dan ook de max als je aan de walstroom hangt?
  Ik bedoel: je stopcontacten zitten achter de omvormer. Dus impliceert dat walstroom altijd ook door de omvormer schakeling gaat, en het maximale vermogen dan dus gelimiteerd is aan wat de omvormer aankan.

  Normaliter geen probleem, maar stel ik wil als ik aan de walstroom hang, toch ook een 1000W verwarmingsplaat aansluiten. Op de walstroom zou dat moeten kunnen, maar de omvormer kan dat dan niet aan.

  Ook zal je qua afzekering van je omvormer dan andere zekeringautomaat moeten hebben.

  Redeneer ik juist?

  1. Hi,

   Goede vraag! De handleiding geeft aan dat er transferschakelaar van 16A aanwezig is. Dit zou betekenen dat als jij een 800VA MultiPlus hebt en verbonden bent via de walstroom, je gebruik kunt maken van 16A op 230V. Je zou dus, mits je walstroom aansluiting dit toelaat, een vermogen van 3680 Watt kunnen gebruiken 16A x 230V).

   Als je dit wil gaan toepassen, dan zul je ook rekening moeten houden met de draaddikte en zekeringen ja.

   Gijs

 4. Wat een goed verhaal met duidelijke uitleg. Ik vraag me alleen af; Kan een 48v multiplus een oplossing zijn in een 12v camper? En kan je dan de accu’s tegelijk bedraden op 12 en 48 volt?

 5. Wanneer je over een 48V accu beschikt in de camper, zou je dan het bestaande 12V systeem kunnen ‘voeden’ met zoiets als een Victron Orion-Tr DC-DC 48/12-30A omvormer. (Welke overige componenten zouden dan nog nodig zijn om bijvoorbeeld om met walstroom of zonnepanelen de 48V Lithium accu te kunnen laden?). Kleven hier nog nadelen aan?

  1. Hi Toon,

   De 12V apparaten kun je idd voeden met een 48 naar 12V omvormer. De rest van je apparatuur moet dan wel geschikt zijn voor 48V, denk aan omvormer mppt-lader etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen