Koken op inductie | Camper-elektra.com

Koken op inductie in de Camper

In je camper koken op inductie… geen grote gasfles meer, het is veilig én duurzaam. Toch kiezen de meeste mensen voor koken op gas: het is gemakkelijk aan te sluiten en lekker goedkoop. Het koken op een inductiekookplaat verbruikt namelijk veel energie, waardoor de elektrische installatie uitgebreider en dus duurder wordt. Maar er zitten ook veel voordelen aan koken op inductie.

Inhoud

De installatie

Wij maken gebruik van een Ective SSI 15 (voorzien van 1500W omvormer) in combinatie met 2x 100Ah Renogy lithiumaccu’s. Voor deze blog kochten we een Ciarra 3500 Watt inductieplaat met twee kookzones. Het mooie aan deze inductiekookplaat is dat je kunt aflezen hoeveel vermogen je per kookzone verbruikt.

Ective SSI 15 & Renogy

Nu denk je misschien: een inductiekookplaat van 3500 Watt is wel erg veel. Máár, dit is het maximale vermogen van de kookplaat. Je verbruikt dus 3500 Watt als je beide kookzones op de hoogste stand gebruikt. Thuis (in huis) maken wij ook gebruik van een inductiekookplaat en hierbij gebruiken we nooit het maximale vermogen. In de camper zullen we dit dus ook zeker niet doen.

Stroomverbruik koken op inductie in de camper

Hoeveel stroom verbruikt koken op een inductiekookplaat nou precies? We nemen de proef op de som. Voor deze blog maken we een simpel gerecht: een pasta voor twee personen.  

We brengen 1 liter water aan de kook op 1200W en laten het 8 minuten pruttelen op 500W. Tegelijkertijd bakken we een Italiaanse roerbakmix en wat tomatenblokjes op 1000W.

Totale kooktijd: 20 minuten 

Stroomverbruik: 25A aan accucapaciteit

Koken op inductie | Camper-elektra.com

In 20 minuten hebben we 25 Ampère aan accucapaciteit verbruikt. 25 Ampère in 20 minuten… dat is best wel veel! Kijkend naar ons kookgedrag, bereiden we bijna elke dag een dergelijke maaltijd en verwarmt Lotte regelmatig een pan met water voor de koffie. Hierbij verbruiken we nog ongeveer 10A extra. 

Momenteel – zonder inductiekookplaat – verbruiken wij ongeveer 30A tot 40A per dag en met onze 100Ah lithiumaccu kunnen wij hiermee zo’n 3 tot 4 dagen off-grid staan.  

Door een inductiekookplaat te gebruiken, stijgt ons verbruik met minimaal 35A per dag, naar een totaalverbruik van zo’n 75A per dag! Dat is een verdubbeling in elektriciteitsverbruik. Zouden we in onze camper willen gaan koken op inductie en toch drie dagen off-grid willen staan, dan zouden we dus nog een extra 100Ah lithiumaccu moeten aanschaffen.

Kooktijd 1 liter water inductie | Camper-elektra.com

Nu denk je misschien: dan gebruik ik toch mijn inductiekookplaat op een lagere stand, om zo minder stroom te verbruiken? Helaas werkt dit niet zo. Als je op een lager vermogen kookt, duurt het koken simpelweg langer, wat ook weer extra stroom zal kosten. Wanneer je namelijk 1 liter water op een vermogen van 2000W kookt, zal dit ongeveer 4 minuten duren.  Kook je met een vermogen van 50%, dus 1000W, dan duurt het 8 minuten voordat het water kookt. Linksom of rechtsom ben je dus gewoon deze accucapaciteit kwijt.

Wanneer je 1 liter water kookt op een vermogen van 2000W zal dit ongeveer 4 minuten duren, terwijl het op 50% vermogen, 1000W 8 minuten duurt. 

Koken op inductie in de camper: het elektrasysteem 

Een goed elektrasysteem in de camper is erg belangrijk en al helemaal als je op inductie wilt koken. Zoals je al wel door hebt, verbruik je veel meer stroom dan wanneer je op gas kookt. Er zijn dan ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je kookt op inductie:

Grootte van je omvormer

Tijdens het koken op inductie stopte onze Ective SSI 15 omvormer er een aantal keren mee. Dit kwam doordat de inductiekookplaat rond de 1500W verbruikte. Omdat onze omvormer een maximaal vermogen van 1500W kan leveren, sprong de interne zekering van de omvormer er een aantal keer uit. Wil je graag gebruikmaken van twee kookzones, dan zouden wij een omvormer van minimaal 2000W adviseren. Heb jij genoeg aan één kookzone, dan kun je ook voor een kleinere omvormer kiezen.

Overweeg je om op inductie te gaan koken, houd dan ook rekening met de rest van je 230V verbruikers. Als je met de inductiekookplaat al tegen het maximale vermogen van je omvormer aan zit, houd je dus geen ruimte meer over om bijvoorbeeld een staafmixer ernaast te gebruiken. Of om tegelijkertijd een laptop of telefoon op te laden. Zorg daarom voor een buffer, want het is namelijk erg vervelend als je omvormer om de haverklap eruit valt.

LotenGijsopreis | Camper-elektra.com

Als je zonder walstroom wilt kamperen heb je een goed elektrisch systeem nodig. Foto: Lotte en Gijs op Reis

Accu

Het kiezen van de juiste accu is bij het koken op inductie ontzettend belangrijk. Als je in de camper op inductie wilt koken, heb je dus een grote omvormer van 2000W nodig. Als je deze omvormer op het maximale vermogen gebruikt, zal er een stroom van 167A door je stroomcircuit lopen (namelijk: 2000W / 12V = 167A). Hier moet jouw accu dus wel op berekend zijn!

Loodzuuraccu

Koken op inductie in je camper is in praktische zin mogelijk met een loodzuuraccu. Maar houd er hierbij zeker rekening mee dat dit de levensduur van je loodzuuraccu drastisch zal verkorten. Een loodzuuraccu is niet echt geschikt voor een hoge ontlaadstroom. Victron heeft hierover een bericht gepubliceerd, voor degene die hier meer over willen weten.

Daarnaast kun je een loodzuuraccu maar tot 50% ontladen. Wil je dus op inductie koken én drie dagen off-grid staan (met een verbruik van 75A per dag), dan heb je een accucapaciteit van 450Ah nodig, met een totaalgewicht van zo’n 130 kg.

Lithiumaccu

Lithiumaccu’s zijn uitermate geschikt voor koken op inductie in de camper: een lithiumaccu is geschikt voor een hoge ontlaadstroom en kan diep ontladen worden. Het is hierbij wel belangrijk om de maximale ontlaadstroom te controleren. Dit kun je vinden in de handleiding van de accu. Onze Renogy lithiumaccu heeft een ontlaadstroom van 100Ah. Dit betekent dat je de accu dus met een maximaal vermogen van 1200W kunt belasten (namelijk: 100Ah * 12V = 1200W). In combinatie met een 2000W omvormer heb je dus ook minimaal 2x 100Ah aan lithium accucapaciteit nodig. De maximale ontlaadstroom kan per merk verschillen, dus controleer dit altijd bij je leverancier.

Koken op inductie | Camper-elektra.com

Accucapaciteit

De uiteindelijke accucapaciteit hangt af van jouw wensen in combinatie met de maximale ontlaadstroom. Wij willen graag drie dagen off-grid kunnen staan. Met ons huidige verbruik van 30Ah tot 40Ah per dag kan dit prima in combinatie met een 100Ah lithiumaccu. Maar zouden wij ervoor kiezen om op inductie te gaan koken, dan zal ons verbruik sterk toenemen. Zie hiervoor ook bovenstaande grafiek.

Bereken jouw gewenste accucapaciteit eenvoudig met onze calculator!

Camper Elektra Schema

Je begrijpt nu dat het heel belangrijk is om voor de juiste omvormer én accu te kiezen, zodat jouw elektrische systeem naar behoren werkt. Maar dit is niet het enige, want er komt nog meer bij kijken: denk aan je zonnepanelen, walstroomaansluiting, laden tijdens het rijden, zekeringen en draden. Deze moeten allemaal de juiste groottes hebben. Het is dus heel belangrijk dat je je volledige elektrische systeem juist op elkaar afstemt. 

Gelukkig hebben we voor jou een hulpmiddel ontworpen: het Camper Elektra Schema. Met onze schema bereken je heel eenvoudig en in een handomdraai volledig jouw elektrische systeem. Het enige wat jij hoeft in te vullen, zijn de elektrische apparaten die je gebruikt en het vermogen hiervan. De rest doen wij voor jou! Het resultaat is een netjes en overzichtelijk elektra schema inclusief uitgebreide boodschappenlijst.

Prijsvergelijking: gas vs. inductie

De meeste mensen koken in de camper op gas, met de reden dat dit lekker goedkoop is. Toch is het interessant om te zien wat het prijsverschil daadwerkelijk tussen koken op inductie en gas is. Voor de prijsvergelijking gebruiken we onze eigen elektrische installatie en gasinstallatie en vergelijken deze met elkaar.

Koken op gas

Voor het koken op gas gebruiken we een kooktoestel met ingebouwde oven en een hervulbare aluminium gasfles met een inhoud van 27L. Deze gasfles vullen we twee keer per jaar en kost ongeveer €20,- per vulbeurt. Deze vullen we gewoon bij het tankstation met LPG. Onze elektrische installatie bestaat – kortweg – uit een Ective SSI 15, 2 x 100W zonnepaneel en één 100Ah lithiumaccu.

Koken op Elektra of Gas | Camper-elektra.com

Koken op inductie

Om te kunnen koken op inductie moeten we onze huidige elektrische installatie aanpassen. In dit voorbeeld gebruiken we dagelijks maximaal één uur onze inductiekookplaat. Daarnaast willen we graag drie dagen off-grid kunnen staan. 

Om dit te bereiken, zouden we de volgende onderdelen moeten veranderen: 

  • Ective SSI 15 -> Ective SSI 20
  • 20A DC-DC Lader -> 60A DC-DC Lader
  • 1 x 100Ah Lithium -> 3 x 100Ah Lithium
Koken op inductie | Camper-elektra.com

Dit komt neer op een meerprijs van €920. Dit komt door het toevoegen van twee extra lithiumaccu’s, een inductiekookplaat, het upgraden naar een Ective SSI 20 en een upgrade van de DC-DC lader. 

We hebben gerekend met de prijzen uit 2020, toen we onze bus ombouwden. Ook hebben we onze koelkast in de uitverkoop gekocht (€350,-).

Overige aandachtspunten koken op inductie camper

Er zijn nog een paar kleine aandachtspuntjes die interessant zijn. Deze hebben we hieronder voor je opgesomd.

Op de camping koken met een inductiekookplaat

Om sommige campings kun je maximaal 6A walstroom gebruiken. Verbruik je meer dan 1380 Watt (6A x 230V)? Dan zal de zekering eruit springen. 

Om in dit geval toch op inductie te kunnen koken, kun je gebruik maken van een Victron MultiPlus i.c.m. een Digital Multi Control

Hiermee kun je de inkomende walstroom beperken tot bijvoorbeeld 6A en wordt de resterende stroom uit je huishoudaccu gehaald. Dit is niet mogelijk met een Ective SSI/CSI. Met een Victron MultiPlus i.c.m. een Digital Multi Control kun je dus toch op de camping aan de walstroom op inductie koken! 

Minimale vermogen inductiekookplaat 

Sommige inductiekookplaten hebben een minimaal vermogen van 1000 Watt per kookzone. Dat betekent dus dat je omvormer minimaal 1000 Watt moet kunnen leveren. Let hier dus goed op. 

Reizen buiten het hoogseizoen

In de maanden mei, juni, juli en augustus zijn er de meeste zonuren; in Nederland gemiddeld 6,5 uur. Als jouw camper van zonnepanelen voorzien is, zit jouw accu waarschijnlijk binnen mum van tijd weer vol. Maar ben je van plan om ook buiten deze maanden om te gaan reizen? Dan bestaat de kans dat de zonnepanelen alleen niet genoeg zijn om je accu voldoende bij te laden. Daarom is het verstandig om je accu ook te laden tijdens het rijden en walstroom voor noodsituaties te kunnen gebruiken. Want zoals je nu weet: een inductiekookplaat verbruikt veel stroom, dus daar moet jouw elektrische installatie op berekend zijn.

Conclusie: koken op inductie in de camper

Het is heel goed mogelijk om een inductiekookplaat in de camper te gebruiken. Het betekent echter wel dat je meer geld kwijt bent aan je elektrische installatie en dat je je altijd bewust moet zijn van je stroomverbruik.

Als je een hoogwaardig elektrisch systeem dat nodig is voor een inductiekookplaat, kunt veroorloven en je je bewust bent van de beperkingen ervan, dan is koken op inductie goed mogelijk. Maar voor de meeste mensen zal gas voor het koken in de camper waarschijnlijk de beste optie zijn.

Wij zijn fervente gebruikers van onze omnia-oven. Dit is de grootste reden waarom wij nog niet op inductie zijn overgestapt. Zodra er een omnia-oven op de markt komt die ook op inductie werkt, zijn wij om!

2 gedachten over “Koken op Inductie”

  1. Beste, in je 1ste schema zie ik dat de 3 laadmogelijkheden van je Lithiu.batterin, op 1 en dezelfde busbar aangesloten zijn. MPPT, DC/DC en walstroom. Is het niet aangewezen een scheidingsschakelaar te artsen waar maar 1 van de 3 laadmogelijkheden mogelijk zijn?
    Groeten.
    Willy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer:Camper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen