De laagste prijs: Victron Phoenix Omvormer | Camper-elektra.com

Victron Phoenix Omvormer

Omvormers en campers, twee woorden die hand in hand gaan als pindakaas en jam! We weten allemaal dat een camperavontuur pas echt geslaagd is als je zonder zorgen kunt genieten van alle elektronische apparatuur aan boord. En als we het over kwaliteit hebben, dan kunnen we niet om Victron omvormers heen. Deze betrouwbare krachtpatsers zorgen ervoor dat je altijd stroom bij de hand hebt, waar je ook bent.

In deze blog duiken we in de wondere wereld van Victron omvormers voor campers en leggen we je haarfijn uit welke criteria belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuze. We bespreken verschillende modellen, prijsklassen en geven je handige tips om je camperavonturen nóg aangenamer te maken met een Victron omvormer aan boord.

Inhoud

Wat is een Victron omvormer?

Voordat we de diepte in duiken, laten we eerst eens kijken wat een Victron omvormer eigenlijk is en waarom je er eentje in je camper zou willen hebben. Een omvormer is een handig apparaat dat de gelijkstroom (DC) uit je camperaccu omzet in wisselstroom (AC) die je nodig hebt om je favoriete apparaten te laten werken, zoals een koffiezetapparaat, laptop of föhn. En hier komt de Victron Phoenix om de hoek kijken!

Victron omvormer werking | Camper-elektra.com

Victron Energy, een Nederlands bedrijf met jarenlange ervaring in de wereld van energieoplossingen, staat bekend om zijn hoogwaardige en betrouwbare omvormers. Ze zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van camperaars die op zoek zijn naar een stabiele en veilige stroomvoorziening onderweg.

Maar hoe werkt zo’n Victron omvormer nu eigenlijk? Het proces begint met het omzetten van de gelijkstroom uit je accu naar een hogere wisselstroomspanning. Dit gebeurt door middel van een ingenieus systeem van transistors en andere elektronische componenten. Eenmaal omgezet, wordt de wisselstroom gefilterd en gestabiliseerd, zodat je apparaten veilig en efficiënt kunnen werken.

Een belangrijk kenmerk van Victron omvormers is hun ‘zuivere sinusgolf’ uitgang. Dit betekent dat de uitgangsspanning een soepele, golfvormige curve heeft, net als de stroom die je thuis uit het stopcontact krijgt. Dit is essentieel voor gevoelige elektronische apparatuur en zorgt ervoor dat ze zonder problemen functioneren.

Victron Phoenix Omvormer | Camper-elektra.com

Welke Victron omvormer is geschikt voor mijn camper?

Bij het kiezen van de juiste Victron Phoenix omvormer voor je camper zijn er diverse factoren om rekening mee te houden, zoals het soort apparaten dat je wilt gebruiken, het type accu en het benodigde vermogen. Eerst moet je bepalen welke 230V apparaten je wilt gebruiken en of je ze tegelijkertijd wilt inzetten. Als je een te kleine omvormer kiest, kun je bijvoorbeeld niet tegelijkertijd elektrische fietsen opladen en een blender gebruiken. Daarnaast heeft de grootte van de omvormer invloed op het type huishoudaccu dat je nodig hebt. Voor apparaten met hoge ontlaadstromen, zoals bij het koken op inductie, is een lithium-accu de beste keuze.

Voordat we gaan bespreken welke omvormer voor jou geschikt is, is het handig om uit te leggen waar de cijfers voor staan, zodat je weet waar op je moet letten. We nemen als voorbeeld de victron omvormer: 12/2000/230V.

  • 12: dit staat voor de systeemspanning, in ons voorbeeld is deze omvormer geschikt voor een systeemspanning van 12 volt. De Victron omvormer is ook beschikbaar in 24 en 48 volt.
  • 2000: Dit staat voor het vermogen van de omvormer, uitgedrukt in voltampere (VA). Let op: dit is niet hetzelfde als Watt. Deze omvormer heeft een continu vermogen van 1600 Watt, en een piek vermogen van 3200 Watt. 
  • 230: Het laatste cijfer staat voor de uitgangsspanning. In de meeste Europese landen ligt de spanning tussen de 220 en 240 V, maar in Amerika is het 110V.

Goed, hopelijk is het duidelijk wat de cijfers op de Victron-omvormers betekenen. Dan kun je nu bepalen hoe groot de Victron-omvormer moet zijn. Het is handig om dit te doen aan de hand van het maximale vermogen van je apparaten (in watt). Dit kun je berekenen in een aantal stappen:

1. Bepaal eerst welke 230V-apparaten je wilt gebruiken in je camper.
2. Noteer vervolgens het vermogen in watt van de apparaten die je wilt gebruiken.
3. Controleer of er piekstroom optreedt: apparaten met een motor hebben bij het opstarten vaak kortstondig meer vermogen nodig.
4. Bedenk goed welke van deze apparaten je tegelijkertijd wilt gebruiken.
5. Je kunt hiervoor ook onze calculator gebruiken.

Als het goed is, weet je nu het maximale vermogen van je apparaten. Let op: de producten van Victron worden aangeduid in VA (Voltampère), wat verschilt van watt. Een Phoenix omvormer van 12/2000 heeft bijvoorbeeld een continu vermogen van 1600 watt en een piekvermogen van 3200 watt. Het vermogen in VA is ongeveer 15-10% minder dan Watt.

Rekenvoorbeeld:
Voor het gemak een rekenvoorbeeld: je wilt de laptop tegelijkertijd opladen met een 230V-compressor koelkast. Zowel de laptop als de koelkast hebben een continu vermogen van 60 watt. Maar de koelkast heeft een motor en gebruikt dus bij het opstarten meer stroom.

Continu vermogen: 60 + 60 watt = 120 watt
Piekvermogen = 60 + (60 * 10) = 660 watt

De Victron-omvormer zou dus kortstondig een vermogen van ongeveer 700 watt moeten kunnen leveren. Een Victron Phoenix 12/500/230 zou een prima keuze zijn, met een continu vermogen van 500 VA/400 watt en een piekvermogen van 900 watt!

Accucapaciteit ten opzichte van de Victron omvormer

Top! Je weet nu hoe groot je omvormer moet zijn, maar er is nog iets waar je rekening mee moet houden, namelijk je huishoudaccu.

Als je te veel stroom vraagt van je huishoudaccu, kan dit de levensduur drastisch verkorten. Dit is vooral belangrijk bij loodzuuraccu’s, omdat ze niet geschikt zijn voor snel laden en ontladen. Daarom zijn wij fan van lithiumaccu’s. Deze accu’s zijn namelijk wel geschikt voor snelle ontlading en kunnen ook relatief snel opladen.

Om de levensduur van je loodzuuraccu te verlengen, kun je een vuistregel aanhouden: niet sneller laden/ontladen dan 20% van de accucapaciteit.

Laten we het even verduidelijken met een rekenvoorbeeld:

Stel, je hebt een loodzuuraccu met een capaciteit van 230 Ah. Dan mag je deze niet sneller laden/ontladen dan 20%, wat neerkomt op 46 Ah. Dit betekent dat je maximaal een apparaat van 552 W (46 A * 12 V) mag gebruiken zonder de levensduur drastisch te verminderen.

Als je meer vermogen wilt gebruiken, zul je je loodzuuraccu’s daarop moeten aanpassen of je kunt overwegen om een lithiumaccu te gebruiken. Lithiumaccu’s kun je meestal snel ontladen. Een 100 Ah accu kun je meestal met 1200 W ontladen zonder dat het slecht is voor de accu.

Dit zijn richtlijnen, dus raadpleeg altijd de handleiding van jouw accu voor specifieke informatie.

Victron omvormer aansluitschema, hoe werkt het?

Het in kaart brengen van de apparaten, bedrading en zekeringen is een ingewikkeld proces dat veel tijd kost. Daarom hebben we speciaal voor jou het camper elektra schema ontwikkeld. Deze bevat een ingebouwde calculator die automatisch de draaddiktes en grootte van de zekeringen berekent. Het resultaat is een duidelijk overzicht van welke onderdelen je allemaal moet bestellen. Daarnaast geeft het camper elektra schema een overzichtelijke weergave van jouw elektrische systeem, wat de installatie aanzienlijk eenvoudiger maakt!

camper elektra schema | Camper-elektra.com

Waar kun je een Victron omvormer kopen?

De meeste boot– en camperspeciaalzaken bieden  Victron omvormers aan. Bekijk de prijs vergelijker om de laagste prijs te vinden.

Alternatieven voor een Victron omvormer

Als alternatieven kun je overwegen om de Victron MultiPlus of EasySolar te bekijken. Beide bieden geïntegreerde oplossingen voor omvormen, acculaden en zonne-energie, wat wellicht beter aansluit bij jouw specifieke behoeften en wensen voor je camper.

Victron MultiPlus Omvormer/Lader: Deze combinatie van omvormer en acculader is perfect voor mensen die hun camper regelmatig gebruiken of langere tijd off-grid willen gaan. De MultiPlus-reeks varieert in vermogen van 800W tot 5000W en biedt een geïntegreerde acculader, wat betekent dat je zowel de omvormer als de acculader in één apparaat krijgt. De ingebouwde PowerAssist-functie helpt om overbelasting van de stroomvoorziening te voorkomen.

Victron EasySolar Omvormer/Lader: Als je op zoek bent naar een alles-in-één oplossing die zonne-energie integreert, dan is de EasySolar-serie precies wat je nodig hebt. Deze omvormers combineren een MPPT-zonnelader, omvormer en acculader in één compact apparaat. Ze zijn ideaal voor camperaars die zoveel mogelijk gebruik willen maken van hernieuwbare energiebronnen en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Ective Si: Ben je opzoek naar een simpele omvormer maar vind je de Victron omvormer te duur, dan zou je eens kunnen kijken naar de omvormers van Ective. Dit Duitse bedrijf heeft verschillende omvormer/lader combinaties te koop, in onze eerste camper gebruikten wij een Ective SSI.

Conclusie

Wie voor kwaliteit kiest, kiest voor Victron. Dit gerenommeerde merk staat bekend om zijn betrouwbare en hoogwaardige producten, en is daarom de voorkeurskeuze van veel professionals en enthousiastelingen. Victron begrijpt het belang van betrouwbaarheid en duurzaamheid, vooral in de wereld van campers, boten en off-grid systemen waar betrouwbare stroomvoorziening essentieel is.

Daarom biedt Victron minimaal 5 jaar garantie op de meeste van hun producten, wat een duidelijk teken is van het vertrouwen dat ze hebben in de kwaliteit en prestaties van hun apparaten. Deze garantie biedt gemoedsrust voor klanten die investeren in Victron-producten, wetende dat ze worden beschermd tegen eventuele defecten of problemen die zich kunnen voordoen.

Victron heeft een uitgebreid netwerk van dealers en servicecentra over de hele wereld, wat betekent dat je toegang hebt tot lokale ondersteuning en expertise, ongeacht waar je je bevindt. Dit wereldwijde netwerk zorgt ervoor dat je altijd hulp kunt krijgen wanneer je het nodig hebt, en dat je kunt profiteren van de kennis en ervaring van getrainde professionals die bekend zijn met Victron-producten en -systemen.

Kortom, als je kiest voor Victron, kies je voor kwaliteit, betrouwbaarheid en wereldwijde ondersteuning. Met een uitgebreide garantie en toegang tot dealers over de hele wereld, kun je erop vertrouwen dat je investeert in een merk dat zich inzet voor jouw tevredenheid en succes op de lange termijn.

Benieuw hoe je een Victron omvormer aansluit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen