Walstroom aansluiting camper
Wist je dat het begrip ‘walstroom’ uit de scheepvaart komt? Wanneer een schip namelijk aan wal komt, is dat het moment om gebruik te maken van een stroomaansluiting aan wal!
Hetzelfde principe kun je ook toepassen op je camper: met je walstroom aansluiting is het mogelijk om je camper huishoudaccu op te laten via de netstroom. Je kan de huishoudaccu dus gewoon thuis – via het stopcontact – opladen!
p.s. in ons (e)Boek Camper Elektra leggen we alles, stap voor stap, tot in detail uit.
Inhoud
1. Hoe werkt walstroom in de camper?
Om gebruik te maken van walstroom het je een aansluiting nodig. Een voorbeeld hiervan is een CEE invoerdoos. Er bestaan ook andere varianten, maar de CEE invoerdoos wordt in de meeste gevallen gebruikt.
Naast CEE zie je sommige camperbouwers kiezen voor een DEFA of Powercon stekker. Deze zijn beide een stuk compacter en kun je minder zichtbaar monteren (bv in de bumper) en zijn, indien correct gemonteerd, ook geschikt voor buitengebruik. De fysieke stevigheid is wel wat minder dan een CEE, maar als je zelden aan de stroom staat kan dat een prima optie zijn.
Vanaf de walstroom aansluiting, oftewel de CEE invoerdoos, bevestig je een drie-aderige kabel die via de aardlekautomaat naar de acculader gaat. Zie hiervoor ook het Camper Elektra Schema.
De acculader zet vervolgens het stroom uit het stopcontact met een spanning van 230 Volt om naar 12 Volt om zo de camper huishoudaccu bij te laden.
Met behulp van een CEE stekker verbind je de CEE invoerdoos met het elektriciteitsnet. Bedenk tijdens de bouw van de camper dus goed waar je de CEE invoerdoos monteert!
2. De verschillende mogelijkheden voor walstroom in de camper
Acculaders worden gebruikt om de camper huishoudaccu via walstroom, dus 230 Volt, op te laden. De acculader zet de hoogspanning om in de juiste spanning die nodig is om de 12V (of soms 24V) camper huishoudaccu op te laden.
Er zijn diverse acculaders met verschillende amperages te verkrijgen. Acculaders met een hogere stroomsterkte laden sneller. Het is echter wel belangrijk om een stroomsterkte te kiezen die past bij de grootte en het type accu. Voor de meeste accutypes bevelen fabrikanten een maximale laadstroom van 0,2C aan, oftewel 20% van de accucapaciteit (Ah). Een 100Ah loodzuuraccu moet dus worden opgeladen met een acculader van 20A. Kies je een acculader met een hoger amperage? Dan zal dit de levensduur van de huishoudaccu negatief beïnvloeden.
Lithium accu’s kunnen daarentegen hogere laadstromen aan. Je vindt de aanbevolen laadstromen in de gebruiksaanwijzing van de accu.
Victron acculader
De Victron acculader is te verkrijgbaar in 15A, 20A en 30A. Deze acculader monteer je permanent in de camper en wordt gebruikt om de huishoudaccu’s via het stroomnetwerk van 230V op te laden. Het aanschaffen van enkel een acculader is een prima manier om je huishoudaccu bij te laden op het moment dat je geen omvormer in de camper plaatst.
Bekijk het aansluit schema hier.
Apparaat
Aantal uren om een 200Ah Lithium accu te laden
15A Acculader
20A Acculader
30A Acculader
*Gebaseerd op het opladen van een lithium accu van 10% tot 100% (160Ah bruikbare capaciteit)
Victron MultiPlus
Als je gebruik wilt maken van apparaten op 230V zonder dat je aan de walstroom staat – zoals het geval is als je ‘off-grid’ kampeert – dan heb je een omvormer nodig. Een Victron MultiPlus is voorzien van zowel een omvormer als een acculader. Kies je voor dit multifunctionele apparaat, dan scheelt dit ruimte, geld en installatietijd.
Wanneer je via de walstroom oplaadt, laadt de MultiPlus de camper huishoudaccu op. De omvormer zorgt er vervolgens voor dat de 12 Volt van de accu wordt omgezet naar 230 Volt. Deze 230 Volt kun je vervolgens gebruiken om je huishoud apparaten, zoals een laptop of telefoon, op te laden. Verbreek je de walstroom verbinding? Dan schakelt het MultiPlus apparaat direct om naar stroom uit de huishoudaccu.
De Victron MultiPlus is te verkrijgen in verschillende varianten. Deze hebben allemaal een verschillende grootte acculader, waaronder 20A, 35A, 50A, 70A en 80A.
Bekijk het aansluitschema hier.
Apparaat
Aantal uren om een 200Ah Lithium accu te laden
MultiPlus 12/500/20
MultiPlus 12/800/35
MultiPlus 12/1200/50
MultiPlus 12/1600/70
MultiPlus 12/2000/80
*Gebaseerd op het opladen van een lithium accu van 10% tot 100% (160Ah bruikbare capaciteit)
Ective SSI
Als je dus gebruik wilt maken van apparaten op 230V zónder via walstroom bij te laden, dan heb je een omvormer nodig. Een andere mogelijkheid is de Ective SSI. De Ective SSI is voorzien van zowel een omvormer als een acculader én MPPT laadregelaar (voor je zonnepanelen). Zo’n multifunctioneel apparaat is ideaal, want het scheelt ruimte, geld en installatietijd.
Wanneer je via de walstroom oplaadt, laadt de Ective SSI – net als de Victron MultiPlus – de huishoudaccu op en levert vervolgens stroom aan de aangesloten stopcontacten. Verbreek je de walstroom verbinding? Dan schakelt het apparaat direct weer om naar stroom vanuit de camper huishoudaccu. En omdat de multifunctionele Ective SSI ook een ingebouwde MPPT laadregelaar heeft, is het dus ook mogelijk om de kabels van je zonnepanelen rechtstreeks hierop aan te sluiten.
De Ective SSI is te verkrijgen in verschillende varianten. Zo kan de Ective SSI 10 een maximaal vermogen van 1000 Watt leveren. De Ective SSI 15 kan een maximaal vermogen van 1500 Watt leveren. De capaciteit van de acculader blijft echter wel hetzelfde, namelijk 20 Ampère.
Wijzelf gebruiken intussen de Ective SSI 15 al twee jaar en zijn daar zeer tevreden over!
Het aansluitschema vind je hier.
Apparaat
Aantal uren om een 200Ah Lithium accu te laden
Ective SSI 10
Ective SSI 30
*Gebaseerd op het opladen van een lithium accu van 10% tot 100% (160Ah bruikbare capaciteit)
3. Extra informatie walstroom
In dit hoofdstuk wordt uitgelegd waar je nog meer rekening mee moet houden voordat je een acculader aanschaft.
Bevestiging
Kies je voor een multifunctionele omvormer inclusief acculader? Zorg er bij de bevestiging van het apparaat en de stroomkabels voor dat de kabelverbindingen degelijk en veilig gemonteerd zijn! Door de hoge stroomsterktes die deze apparaten genereren, is dit het gevaarlijkste onderdeel van je camper elektra. Ben je niet zeker van je zaak? Laat het dan door een professional checken!
Verder is het erg belangrijk om de juiste kabeldiktes en zekeringen te gebruiken Deze blogpost gaat daar verder op in.
Wist je dat je de kabeldiktes en zekering groottes eenvoudig automatisch kunt laten berekenen? Het Camper Elektra Schema neemt dit tijdrovende klusje eenvoudig voor jou uit handen.
Hoe groot (hoeveel Ampère) moet mijn acculader zijn?
De laadstroom is bij voorkeur niet hoger dan 20% van de accucapaciteit. Voor een loodzuuraccu van 100 Ah heb je dus een acculader nodig van maximaal 20 Ampère. De temperatuur van een loodzuuraccu zal met meer dan 10°C toenemen, in het geval je een acculader kiest met meer dan 20% van de accucapaciteit. Dit heeft negatieve gevolgen voor de levensduur van jouw camper huishoudaccu.
Aarding camper
Er is ontzettend veel geschreven over de aarding in campers en hoe dit gemonteerd moet worden. In dit blogbericht wordt daar nóg niet op ingegaan. Wel leggen we hieronder de verschillende aardingen uit.
Aardlekschakelaar: een aardlekschakelaar meet het verschil tussen de inkomende en uitgaande stroom. Wanneer er een verschil wordt gemeten, wordt het stroomcircuit direct door de aardlekschakelaar onderbroken.
Zekeringautomaat/installatieautomaat: een zekeringautomaat beveiligt tegen kortsluiting en overbelasting. Deze heb je in verschillende varianten, namelijk 10 Ampère en 16 Ampère.
- Bij 10 Ampere (x 230 Volt) mag je maximaal 2300 Watt tegelijkertijd belasten.
- Bij 16 Ampere (x 230 Volt) mag je maximaal 3680 Watt tegelijkertijd belasten.
Aardlekautomaat: een aardlekautomaat is een combinatie van aardlekschakelaar en zekeringautomaat.
Isolatiebewaker: dit installeer je als je buiten je camper gebruik wilt maken van een 230 Volt aansluiting. Deze variant wordt voornamelijk in bedrijfswagens geïnstalleerd.
Wil je in jouw camper elektra schema een aardlekautomaat intekenen? Dan kan heel eenvoudig! Bekijk het Camper Elektra Schema, want hierin zijn al aardlekautomaten weergegeven.
4. Het maken van jouw keuze
Heb jij voor jezelf al besloten of jij een walstroom aansluiting gaat monteren? Het antwoord op deze vraag hangt af van een aantal factoren.
Het weer: Ten eerste is het verstandig om te bedenken naar welke landen je wilt reizen. Ga je naar het altijd zonnige Spanje? Of kies je voor het wisselvallige Schotland? Wanneer het erg bewolkt is en er ook nauwelijks UV-straling aanwezig is, zullen je zonnepanelen weinig stroom opwekken. Dan is een walstroom aansluiting zeker belangrijk.
Laden tijdens het rijden: Ten tweede is het slim om te bedenken hoe lang je op één plek blijft staan. Als je veel rijdt en je tijdens het rijden jouw camper huishoudaccu laadt, dan heb je het misschien niet eens nodig om een walstroomaansluiting te monteren.
Hoog energieverbruik: Als laatste kun je kijken naar de apparaten die jij in jouw camper wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van een veelvragende dakairco of laad je laptops en telefoons op? Dan is je energieverbruik relatief hoog en is een walstroomaansluiting eigenlijk altijd wel een must.
Fulltime/parttime: Als je fulltime in een camper reist, is elke vorm van opladen een welkome aanvulling op jouw elektrasysteem. Dan biedt een walstroomaansluiting zeker uitkomst!
Wij zouden het eigenlijk altijd aanraden om een walstroomaansluiting te installeren. Het installeren van een walstroomaansluiting is niet heel duur en is altijd wel een keer handig om op terug te vallen indien de zon niet schijnt.
5. Onze keuze
Wij kochten een bestelbus van het bedrijf Proximus en deze was al voorzien van een walstroom aansluiting! We hoefden slechts een nieuwe CEE invoerdoos te monteren en deze met een kabel met onze acculader te verbinden.
Als acculader hebben wij gekozen voor een Ective SSI 15. Dit apparaat heeft een ingebouwde 20 Ampère MPPT laadregelaar voor de zonnepanelen, een 20 Ampère acculader voor walstroom, een omschakelautomaat én een omvormer functie met een vermogen van maximaal 1500 Watt.
We hebben voor een Ective SSI gekozen, omdat wij alles tegelijkertijd op dit multifunctionele apparaat kunnen aansluiten, namelijk de zonnepanelen, walstroom én omvormer. Dit zijn dezelfde handige functionaliteiten als een Victron MultiPlus, maar het grote voordeel van een Ective SSI is dat het ongeveer 50% goedkoper is ten opzichte van Victron MultiPlus.
Benieuwd naar onze ervaring? Dat lees je hier.
Wil jij jouw walstroomaansluiting netjes in een schema plaatsen? Dat kan! Om je een handje te helpen, hebben wij een bestand ontwikkeld waar jij heel eenvoudig jouw unieke schema in kunt ontwerpen.
Nu je weet of jij walstroom wilt installeren, kunnen we door naar het volgende onderwerp: Omvormer
Met behulp van een walstroomkabel koppel je de camper met het walstroomnet.
Om je camper op de walstroom aan te sluiten heb je een verlengkabel nodig. Meestal gebruikt men hiervoor een 2,5mm2 kabel.
Dit is afhankelijk van je elektrische belasting: bij 10 Ampere (x 230 Volt) mag je maximaal 2300 Watt tegelijkertijd belasten.
Disclaimer: Camper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!
Meer informatie op:
2 gedachten over “Walstroom Camper”
Hoi Gijs, super fijne website, en ook deze blog is weer extreem handig voor ons. In onze camper willen we de accu op dezelfde 3 manieren opladen (zon/dynamo/walstroom). We hebben alle spullen hiervoor al besteld en binnen van Renogy (gecombineerde mppt +dc/dc lader). Het enige we we nog niet hebben is een walstroom laadregelaar. Qua specs is de Victron Blue Smart IP22 12/20 uit deze blog precies wat we nodig hebben. Echter kan ik nergens vinden of deze verschillende laadregelaars van verschillende fabrikanten compatible met elkaar zijn. Ik vroeg mij af of jij hier ervaring mee hebt. Alvast bedankt!
Hi Jasper,
Je kunt de Victron Blue Smart zelf instellen, dus laadspanning etc aanpassen naar jouw wensen. Deze kun je prima met een Renogy Combi monteren.