Chinese dieselkachel review | Camper-elektra.com

Chinese Dieselkachel Review: onze ervaring na 3 jaar

Chinese diesel kachel review | Camper-elektra.com

Ons oordeel

3.5/5

Naast de dure dieselkachels die er op de markt te vinden zijn, is er ook een budgetversie: de Chinese dieselkachel. De Chinese dieselkachel lijkt een uitstekend alternatief voor degenen die niet veel te besteden hebben. Wat mag je verwachten van een dieselkachel van €139,- en ben je benieuwd of dit apparaat voor jou geschikt is? Lees dan deze review.

Diesel kachel | camper-elektra.com
Naast de dure dieselkachels die er op de markt te vinden zijn, is er ook een budgetversie: de Chinese dieselkachel. De Chinese diesel kachel lijkt een uitstekend alternatief voor degenen die niet veel te besteden hebben. Wat mag je verwachten van een dieselkachel van €108,- en ben je benieuwd of dit apparaat voor jou geschikt is? Lees dan deze review.

Meer informatie op:

amazon.nl (€108)

Voordelen:

 • Lekker goedkoop
 • Camper snel warm
 • Simpele bediening
 • Online genoeg hulp en informatie te vinden

Nadelen:

 • Matige kwaliteit
 • Handleiding in gebrekkig Engels
 • Geen klantenservice

‘De’ Chinese dieselkachel ofwel standkachel

Ook in de wintermaanden gaan mensen volop eropuit. Tijdens deze koude maanden is het wel zo prettig om het in de camper warm te houden. Om de camper te verwarmen tijdens deze koude dagen, kun je een dieselkachel installeren. 

Tijdens de bouw van onze camper twijfelden we of we een dieselkachel wilden inbouwen. Na wat surfen, werd al snel duidelijk dat als we een kachel zouden inbouwen, het een Chinese variant werd. Andere merken zoals Autoterm (€550,-) en Eberspacher (€1.600,-) waren voor ons te prijzig. Uiteindelijk besloten we een kachel te nemen en bestelde deze bij AmazonJe kunt ze ook op Aliexpress of Bol.com bestellen, alleen Amazon heeft een gemakkelijker retourbeleid.

Korte conclusie: wat zijn we achteraf blij dat we een standkachel in onze camper hebben geïnstalleerd, want we hebben al heel wat koude ochtenden overleefd!

Onze Chinese dieselkachel review

Lotte en ik (Gijs) reizen ondertussen al bijna twee jaar in onze camper en delen hierbij graag onze ervaringen over onze 5 kW Chinese dieselkachel. Deze review is vanuit persoonlijke ervaring geschreven en is dus niet gesponsord. Meer weten over ons? Klik hier.

Chinese Diesel Kachel

 • Replica van een Eberspacher en/of Webasto dieselkachel
 • Beschikbaar in twee varianten: 2 kW en 5 kW 
 • Wordt geleverd met complete accessoires incl. dieseltank
 • In deze review bespreken we de 5 kW variant

Inhoudsopgave

Hoe werkt een dieselkachel in een camper

Een klein pompje verplaatst diesel vanaf de brandstoftank naar de dieselkachel. Op dat moment gaat de gloeiplug (5) branden en wordt er vanaf buiten zuurstof aangezogen. De aangezogen diesel wordt in de verbrandingskamer gespoten (6) en gemixt met de aangezogen zuurstof. Als de gloeiplug de juiste temperatuur heeft, verbrandt de mix van diesel en zuurstof. Doordat deze mix al is ontbrand, kan de gloeiplug worden uitgeschakeld. Ondertussen verplaatst er lucht door de kachel: het wordt aangezogen via de ventilator (1). Vervolgens wordt de lucht verwarmt en blaast zo de verwarmde lucht de camper in (8). 

diesel-standkachel | Camper-elektra.com

Verwarming camper

Tijdens de bouw van onze camper twijfelden we of we een kachel wilden installeren. Achteraf zijn we hier heel blij mee! Ondanks dat we onze camper goed hebben geïsoleerd, kan het op een regenachtige dag snel koud worden. Dan is het fijn om de camper met een dieselkachel te kunnen verwarmen!

De Chinese dieselkachels zijn helaas niet voorzien van een thermostaat. Je kunt de ‘temperatuur’ zelf instellen. Dit varieert volgens de bediening tussen de 8 en 35 graden Celsius. In werkelijkheid stel je niet de temperatuur in, maar regel je de pompsnelheid. De laagste stand (‘8 graden Celsius’) is prima in staat onze camper te verwarmen naar 20 graden Celsius.

2kW OF 5kW?

Welke grootte voor jou geschikt is, hangt af van de inhoud van je camper. Heb je een kleinere camper, zoals een Volkswagen Transporter of Mercedez Vito, dan produceert een 2 kW dieselkachel voldoende warmte, zelfs op het laagste vermogen! 

Heb je een grotere camper, zoals een L2H2 of groter, dan kun je nog steeds uit de voeten met een 2 kW dieselkachel. Het verwarmen van de camper zal echter langer duren, waarbij de laagste stand waarschijnlijk niet voldoende is om de hele camper te verwarmen. Je zet de dieselkachel dus op een hogere stand en hebt iets meer geduld nodig. Mocht je een grotere camper én ruimte hebben om een 5 kW standkachel te plaatsen, dan zouden we dit aanraden. 

5kW of 2kW Diesel heater | Camper-elektra.com
Onze beoordeling:
5/5

De kachel van 5 kW verwarmt uitstekend: binnen 15 minuten stijgt de temperatuur in onze camper van 6 naar 20 graden Celsius. 

Veiligheid

Elk apparaat met brandstof, brengt bepaalde risico’s met zich mee. Of het nu gaat om een motor, kachel of fornuis, bij verbranding wordt koolmonoxide geproduceerd als bijproduct van een verbrandingsreactie. Koolmonoxide is onzichtbaar en reukloos. Daarom is het van essentieel belang dat je de nodige veiligheidsmaatregelen treft bij de installatie van een dieselkachel. Plaats bijvoorbeeld een rookmelder en een rook en koolstofmonoxidemelder.

Verder is het voor de veiligheid van belang dat je de dieselkachel op de correcte manier installeert. Bestudeer de handleiding of kijk één van de talloze YouTube installatie video’s.

Het model dat we in deze review bespreken, is volgens de fabrikant voorzien van een oververhittingssensor.

Onze beoordeling:
3/5

Wij hebben zowel een rookmelder als een koolstofmonoxidemelder geïnstalleerd. Gelukkig zijn beide nog nooit afgegaan. Daarnaast laten wij de dieselkachel nooit aanstaan, als we gaan slapen of als we de camper verlaten.

Verbruik dieselkachel camper

De dieselkachel verbruikt elektriciteit en brandstof om warmte te genereren, maar hoeveel verbruikt het apparaat?

Elektrisch

Volgens de leverancier heeft de kachel een startstroom van 15 Ampère. Het maximale wat wij echter hebben gemeten, is 9,5A. Tijdens het verwarmen op de laagste stand verbruikt onze kachel 1,5 Ampère per uur (Ah). 

Brandstof (Diesel)

De leverancier geeft een verbruik van 0,2 – 0,5 liter/uur aan. Helaas kunnen wij dit zelf niet bevestigen, omdat we geen mogelijkheden hebben om dit nauwkeurig te meten. Wel zijn er verschillende video’s en websites te vinden die meer informatie over het verbruik geven. 

Startstroom dieselkachel | Camper-elektra.com
Onze beoordeling:
5/5

Het elektriciteitsverbruik merken we eigenlijk nauwelijks. We hebben namelijk 2 x 100 Watt zonnepanelen en daarmee is onze accu binnen no-time weer bijgeladen. Voor de diesel hebben wij een aparte 10 liter brandstoftank. Het afgelopen jaar hebben we deze een aantal keer bijgevuld.

Installatie & gebruiksgemak

Als je een beetje handig bent, is het inbouwen van de kachel prima te doen. 

Voordat je kunt beginnen met het inbouwen moet je natuurlijk een geschikte plek vinden. 

Een veel gebruikte plek is onder de passagiersstoel. Bekijk eerst of hier geen draagbalken zitten, er genoeg ruimte is voor ventilatie en waar je de warme lucht de camper in wilt blazen.  

Als je een geschikte plek hebt gevonden, is het tijd om de brandstofleiding (in- en uitlaat) te monteren. Hiervoor zul je een aantal gaten moeten zagen. 

Vervolgens verbind je de brandstofleiding met de tank van je camper of met een externe tank en sluit je de brandstofpomp aan. 

Als je alles hebt aangesloten, is het tijd om de Chinese dieselkachel te primen: de brandstof naar de kachel pompen, zonder dat de kachel aanstaat. 

Nu kun je de dieselkachel aanzetten en kijken of het werkt! Bij de eerste keer inschakelen van de Chinese dieselkachel kan er veel witte rook uit de uitlaat komen. Dit komt doordat er door het primen te veel diesel in de verbrandingskamer is gekomen. Na een paar minuten zal dit over zijn.

Ook zal je de eerste paar keer een vreemde geur ruiken nadat je de dieselkachel hebt inschakelt; dit is de nieuwigheid. Dit luchtje zal na een aantal keer gebruiken verdwijnen. 

Als alles eenmaal is geïnstalleerd, kun je de kachel eenvoudig via het meegeleverde display inschakelen. Hiermee kun je de temperatuur instellen en een timer zetten. Ook krijg je een kleine afstandsbediening meegeleverd, waarmee je de kachel op afstand in- en uit kunt schakelen. 

Onze beoordeling:
4/5

Het vinden van een geschikte locatie was lastiger, maar de installatie was prima te doen. Wij hebben er destijds voor gekozen om de kachel niet direct op de dieseltank van het voertuig aan te sluiten. Nu hebben we een 10L brandstoftank naast onze kachel staan; een beslissing die we betreuren. Het vullen van onze dieseltank is erg omslachtig en we hebben al een aantal keren bij de brandstoffilter een lekkage gehad. Een volgende keer leggen we direct de verbinding met de dieseltank van de camper. 

Het in- en uitschakelen van de kachel met het meegeleverde display gaat erg eenvoudig. De temperaturen die je kunt instellen, komen echter niet overeen met de daadwerkelijke temperaturen. De laagste stand, 8 graden Celsius, verwarmt onze camper al snel naar een graad of 20. 

Alternatieve mogelijkheden

Een dieselkachel is niet de enige manier om je camper te verwarmen. Hieronder hebben we een aantal andere opties beschreven.

Gaskachel camper

Een gaskachel kan een goed alternatief zijn. Vaak heb je al een gasaansluiting in de camper voor bijvoorbeeld het gasfornuis. Een gaskachel kun je op deze bestaande installatie aansluiten. Het is daarnaast vanwege veiligheidsredenen belangrijk om op te merken dat niet alle gaskachels geschikt zijn voor gebruik in gesloten ruimten. Controleer dit dus zorgvuldig vóórdat je een kachel koopt.

Elektrische kachel camper

Elektrische kachels zijn één van de meest milieuvriendelijke verwarmingsopties voor in je camper. Helaas werken geschikte elektrische kachels alleen op 230 Volt en zijn ze niet bijzonder energie-efficiënt. Elektrische verwarming voor je camper is dus alleen mogelijk als je altijd op campings verblijft, of in ieder geval daar waar je de camper op het elektriciteitsnet/de walstroom kunt aansluiten.

Houtkachel camper

Mini houtkachels zijn misschien wel de nieuwste trend op het gebied van camperverwarming, maar ze zijn tegelijkertijd ook de oudste en meest traditionele verwarmingsmethode. Je zult een houtkachel nodig hebben die klein genoeg is voor een camper. Het nadeel is dat je altijd een voorraad hout bij je moet hebben.

Hout kachel camper | Camper-elektra.com
Foto door tnvans

Is een Chinese dieselkachel geschikt voor jou?

Als je een beetje handig bent, is het inbouwen van de kachel prima te doen. Ook is er online genoeg informatie te vinden over de installatie van deze dieselkachels. Er zijn talloze Facebook pagina’s en honderden YouTube video’s over de inbouw en foutmeldingen. De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat er onderdelen defect raken. Je verhalen op de garantie is dan lastig. Mocht je dit risico willen nemen, dan is een Chinese dieselkachel voor jou geschikt!

Ga jij je droomcamper bouwen, maar vind je de elektriciteit nog spannend, weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je net wat extra informatie? Wij hebben, speciaal voor jouw een uitgebreid (e)Boek geschreven over de elektriciteit in campers.

Veelgestelde vragen
Hoe verwarm je een camper?

Dat kan via een verwarming op gas of op diesel! Verwarming op elektriciteit komt zelden voor in de camper.

Kan een diesel kachel in huis?

Diesel kachels zijn gemaakt om in voer/vaartuigen te gebruiken, desondanks worden de soms ook in huis gebruik.

Hoeveel diesel verbruikt de kachel?

De leverancier geeft een verbruik van 0,2 – 0,5 liter/uur aan. Helaas kunnen wij dit zelf niet bevestigen, omdat we geen mogelijkheden hebben om dit nauwkeurig te meten.

Hoe werkt een diesel kachel?

Een dieselkachel werkt door diesel brandstof te verbranden om warmte te produceren die gebruikt wordt om de lucht in een ruimte te verwarmen. De brandstof wordt in een tank opgeslagen en via een brandstofpomp naar de verbrandingskamer geleid, waar het wordt ontstoken. De uitlaatgassen worden via een uitlaat naar buiten afgevoerd.

Camper verwarming op gas of diesel?

Fabriekscampers zijn meestal voorzien van een uitgebreide gasinstallatie. Hierop wordt de verwarming, boiler en koelkast op aangesloten. In zelfbouw camper wordt meestal voor een dieselkachel gekozen.

Hoeveel KW standkachel camper?

Welke grootte voor jou geschikt is, hangt af van de inhoud van je camper, in de meeste gevallen is een 2KW standkachel voldoende! 5KW kachels verwarmen sneller en draaien daarom vaak op het laagste vermogen. Op lange termijn kan dit problemen veroorzaken doordat op laag vermogen, de kachel niet goed kan schoon ‘branden’.

Wat kost een diesel heater per uur?

Het verbruik van een Chinese dieselkachel lig tussen de 0,2 en 0,5 liter per uur, gemiddeld 0,35L/h. Met de huidige dieselprijs van €1,70 kost een uur verwarmen ongeveer €0,55 cent.

Lotte en Gijs op Reis | Camper-elektra.com

Over ons

Wij zijn Lotte & Gijs (op reis). Een Nederlands koppel dat, je raadt het al, graag reist! Wij wonen in een door ons zelf omgebouwde Mercedes Sprinter, samen met onze blije hond Noor. Onze avonturen kun je hier volgen!

28 gedachten over “Chinese Dieselkachel Review 2024: onze ervaring na 3 jaar”

 1. Dank voor deze waardevolle informatie. ik heb inmiddels ook een Chinese kachel 5kw geïnstalleerd in mijn Mercedes 508. Alleen merk ik dat bij bereiken van de temperatuur in de bus de kachel niet uit gaat maar op de laagste stand blijft branden.
  Hoe is dat bij jullie of moet ik nog iets instellen op de thermostaat?

  1. Hi Ron,

   Als eenmaal de gewenste temperatuur is breikt schakelt de kachel terug naar de laagste stand. Zakt de temperatuur vervolgens onder het -door jouw ingestelde- aantal graden, zal de kachel weer harder gaan pompen om de gewenste temperatuur te bereiken. Het klopt dat de kachel dan niet uitschakelt, dit is bij ons ook het geval.

   Gijs

  2. Een chinese standkachel schakelt nooit uit zichzelf uit, Dit moet je zelf doen, dan kan je controleren of hij op de juiste manier uitschakelt.(de ventilator moet nog een tijdje door blijven gaan) Dit is dus voor de veiligheid.
   Uw probleem is de capaciteit van de kachel, die is 5 kilowatt en dat is veel te veel voor een camper.
   U had moeten kiezen voor de 2 kilowatt versie, als die op de laagste stand draait wordt het niet te heet binnen.

  3. Ik heb een vevor 5 kw. In het menu kan je instellen dat de kachel uit moet gaan als de temp bereikt is
   Menu. M
   Up of down toets tot aan instelling AU OF
   Menu. M
   Met up of down toets naar AU ON
   Menu. M. om te bevestigen

 2. Michèl van der Veere

  Goede Items Gijs, op jullie Site. Ben al een tijdje bezig met bouwen. Eerst de Vito van mijn dochter die met deze ideeën kwam en ons ook gek gemaakt heeft. Nu hebben we zelf ook een kamper die al bijna helemaal klaar is maar waaraan ik toch nog veel wil veranderen en verbeteren. Ik heb nog wel een aantal ideeën maar daarover zal ik je later berichten.

  ga zo door en we hebben wellicht een keer kontakt.

  Michèl en Monique

 3. Hey Gijs

  welk type batterij en van hoeveel ah hebben jullie?

  Ik heb dus een dichte remork van 3×1,5m omgebouwd voor het karpervissen. Deze is ook volledig geïsoleerd. Ik heb dus ook een chinese dieselkachel voorzien van 5-8kw. En een semi tractiebatterij van 150ah.
  Nu was ik van vrijdag op zaterdag gaan vissen en ‘s avonds heeft de kachel een 2,5u gedraaid. Op 8° ingesteld wat warm genoeg was zoals te lezen is in het artikel. 🥵😀
  Maar euh…..toen ik ‘s morgends de dieselkachel wou opstarten lukte dit niet. Zou volgens de bediening ook maar een 8,9v geleverd gekregen hebben van de batterij. 🤔 En ik heb ‘s avonds wel de gsm opgeladen en eens eventjes licht branden gehad maar over het algemeen brand er enkel een klein lampje op batterijen om toch iets of wat licht te hebben en de 12v accu zoveel mogelijk te sparen.
  Er ligt constant een zonnepaneel op de remork dus de batterij was bij aankomst aan het kanaal zeker vol.
  Daarom mijn vraag dus hoe zwaar jullie accu is.

  Mvg, Andy

  1. Hi Andy!

   Heb je een accumonitor geïnstalleerd, zodat je kunt zien hoeveel capaciteit je accu nog heeft? Je accu zou namelijk prima een nachtje moeten kunnen verwarmen. Kan het zijn dat je accu toch niet helemaal vol was?

   Wij hebben een 100Ah lithium accu.

   Gijs

   1. Gijs,

    ik heb geen accumonitor geïnstalleerd nee. Kan ik misschien best wel eens doen. Normaal gezien zou de batterij vol geweest moeten zijn aangezien die constant aangesloten zit op het zonnepaneel. Of ik moet ergens verliesstroom hebben. Ik zal het dit weekend nog eens testen. Misschien de batterij eens laten doorladen op netstroom.

    Mvg, Andy

 4. Hé Gijs ,

  Ik heb onlangs een sprinter camperbus gekocht en hier zit een vevor standkachel in,
  deze wil niet op de accu’s opstarten op walstroom wel . Heb jij een idee wat het probleem kan zijn ?
  er zitten 2 stuks Agm exakt 100ah accu’s in

  Mvg , Aad

    1. Even snel gegoogled: What does e2 mean on diesel heater?
     Undervoltage of power supply – battery doesn’t have enough power.

     Zijn je accu’s volledig opgeladen?

 5. Goeiedag, leuke berichten. Wat bedoel je met Primen bij eerste gebruik ? En hoe doe je dat ? Mijn eerste nieuwe Vevor van Ali Express gaf al direct aan dat de gloeiplug stuk was… Nu denk ik dat het “moederbord” stuk is. Je hoort een “klik” en valt uit… Van Vevor krijg ik niet veel hulp. Heb nieuwe heater besteld en hopelijk geeft deze wel warmte…. Groetjes uit de koude Ardennen

  1. Dat is vervelend om te horen!

   Primen betekend dat de brandstof door de leiding wordt gepompt naar de kachel. Zodra de brandstof is aangekomen bij de kachel kan het ontbranding proces beginnen. Hierbij kan veel witte rook ontstaan, doordat er te veel brandstof is aangezogen, dit is normaal.

   Gijs

 6. Goed verhaal,, De veel te goedkope Chinese diesel standkachel zijn zondermeer vergelijkbaar met de veel duurdere Eberspacher of Webasto’s Wij gebruiken ze reeds jaren probleemloos in al onze bedrijfsvoertuigen. Overigens hoef je met dit soort kachels niet bang te zijn voor koolmonoxide omdat de feitelijke verbranding hermetisch gescheiden is van de op te warmen lucht dit in tegenstelling met de zeer gevaarlijke open vlam aka IR stralende gaskachels.

 7. Hallo Gijs, mijn zoon heeft net een zeer grote bus gekocht een paardencamion met camper. Zijn bedoeling is om er effectief in te gaan wonen, momenteel heeft hij er een elektrische verwarming dat dus uitsluitend werkt als hij ergens aan een elektriciteitsbron kan aansluiten zoals op een camping of zo, maar hij wil echt offf grid en in de natuur. Ik lees nu het interressante over de Chinese dieseltankkachel welke mij wel geschikt lijkt, alleen mijn vraag is of er geen gevaar is voor co vergiftiging? Eeen co melder lijkt uiteraard vereist, maar mijn zoon kan redelijk diep slapen en zou het dus niet horen. Advies graag. Met vriendelijke groeten, Michèle

  1. Hi Michelle,

   Er zijn genoeg mensen (waaronder wijzelf) die gebruik maken van een Chinese dieselkachel. Het is belangrijk dat deze op een correcte manier wordt aangesloten. Een ander alternatief is een Autoterm kachel.

   Gijs

 8. Hoi Gijs!

  Wij hebben dezelfde kachel aangeschaft.
  Hebben jullie de elektrakabels eraan laten zitten of vervangen voor dikkere kabels? De + kabel die er al aan zit, komt tot ons zekeringskastje, dus in principe zouden we deze kunnen gebruiken. Maar voor een startstroom van 15A zijn de kabels die er standaard aan zitten heel dun toch?

  Hoe hebben jullie dit gedaan?
  Alvast bedankt.

  Groetjes

  1. Hi,

   Wij hebben de originele kabels eraan laten zitten. De originele bekabeling kwam niet tot de 12V zekeringskast, dus hebben we 4mm2 gebruik om dit te verlengen.

   Gijs

 9. Hey,
  In mijn aangekochte en verbouwde Mercedes Sprinter is een dieselpomp geïnstalleerd.
  Na enkele minuten valt deze stil met de melding E10.
  Na wat surfen blijkt dit te gaan om een probleem met de verbrandingskamer. (Ofwel koolstof-opbouw in deze kamer ofwel water in de luchtfilter)
  Klopt?
  Hoe te verhelpen?
  Groetjes vanuit Oostende

  1. Hi,

   Ik ben hier ook geen expert in, maar het kan de gloeiplug zijn. Dat deze smerig is, of de brandstof aanvoer is niet goed.
   Gloeiplug schoonmaken of vervangen of de brandstofpomp vervangen.

 10. Ik heb een Vevor 2Kw dieselkachel gemonteerd.
  Zoals jullie weten is de handleiding gebrekkig/onduidelijk.
  Mijn kachel start wel op maar na enige tijd komt elke keer de melding E06.
  De oorzaak of oplossing weet ik dus niet.
  Hebben jullie een oplossing of advies?

  Bedankt,
  Jan

  1. E06 fout: Fan Motor Fault: wordt normaal veroorzaakt door een lage spanning. Wellicht even controleren of de aangesloten accu voldoende spanning heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen