Basiskennis Camper Elektra
Je bent aangekomen bij het leukste onderdeel (al vinden we het zelf) van een zelfbouw camper: de camper elektra! Hier ben je aan het juiste adres voor alles wat je over camper elektra. Op deze website staan acht blogposts, waarin we elk aspect uitgebreid bespreken. In deze blog beginnen we bij de basis, hier leggen we het uit in beknopte vorm. We hebben een (e)Boek geschreven waarin we alles tot in detail uitleggen.
Ben je al bekend met de basisbegrippen van camper elektra? Ga door naar de volgende onderwerpen:
Inhoud
1. Hoe werkt het?
De stroomvoorziening in je camper, het elektrische systeem, werkt in de basis vrij eenvoudig. Het begint bij de huishoudaccu: die kan energie opslaan en vervolgens weer leveren. Het opwekken van energie verloopt via drie manieren: via zonnepanelen, de dynamo of walstroom.
Illustratie ter verduidelijking.
Belangrijke elektra begrippen:
Elektrische systemen hebben veel overeenkomsten met watersystemen. Als je begrijpt hoe water in een watersysteem werkt, begrijp je waarschijnlijk beter hoe elektriciteit in een elektrisch systeem werkt.2. Stroomvoorziening camper
Bij het aanleggen van camper elektra komt veel kijken, zeker als je nog niet zo heel veel van elektra weet. Allereerst bedenk je je wat voor een apparaten je wil gebruiken, om zo te achterhalen hoeveel stroom je verbruikt. De één heeft genoeg aan 12V ledverlichting met een USB-lader en de ander wilt graag televisie kijken én op inductie kunnen koken.
Vervolgens bedenk je je op welke manier jij wilt kamperen en hoe je je huishoud accu gaat bijladen. Sta je voornamelijk op de camping met walstroom? Dan heb je wellicht genoeg aan een wat kleinere accu met alleen een walstroom aansluiting. Of ben jij iemand die een aantal dagen ‘off grid’, dus vrij wilt staan in de natuur? Dan is het handig om zonnepanelen op je dak te monteren in combinatie met een DC-DC lader. zodat je ook tijdens het rijden de huishoud accu oplaadt. Dus:
- Bepaal jouw voorzieningen: koken op inductie of een enkele USB-lader?
- Bepaal jouw kampeerstijl: vaak op de camping of een paar dagen vrij staan?
Stroomverbruik berekenen
Als je weet welke voorzieningen je wilt gaan plaatsen in je camper, dan kun je een schatting van jouw stroomverbruik maken. Dit doen we door alle verbruikers bij elkaar op te tellen. Denk hierbij aan de koelkast, de verlichting en het opladen van je elektrische apparaten, zoals je telefoon en laptop. Vervolgens breng je per verbruiker het vermogen (Watt) in kaart. Dit staat op het apparaat, de oplader of in de gebruiksaanwijzing. Niet gevonden? Dan geeft een simpele Google zoekopdracht vaak ook antwoord op deze vraag. Daarna maak je een schatting hoeveel uur je deze apparaten dagelijks gaat gebruiken. Vervolgens vul je deze gegevens in de calculator in. Dus:
- Breng alle verbruikers in kaart
- Noteer per verbruiker het vermogen (Watt)
- Schat in hoeveel uur je elke gebruiker per dag gebruikt
- Vul de gegevens in de calculator in
Calculator
Dit programma werkt heel eenvoudig en hebben wij ontwikkeld om het jou makkelijk te maken. Onze calculator…
- Berekent eenvoudig het geschatte verbruik
- Adviseert de grootte van je huishoudaccu
- Adviseert welk formaat omvormer bij jouw verbruik past
- Adviseert hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, afhankelijk van je verbruik
Klik op ‘Lot en Gijs op reis verbruik’ om te zien wat wij dagelijks verbruiken.
3. Opladen camper accu
Nu je het verbruik inzichtelijk hebt, is de volgende stap om te bepalen via welke manieren je de huishoudaccu gaat opladen. Zoals al eerder genoemd, zijn er drie manieren van opladen: via zonnepanelen, de dynamo of walstroom. Welke manier is het meest geschikt voor jou? Dat hangt van een aantal zaken af:
- Sta je voornamelijk op de camping? Dan heb je wellicht aan alleen walstroom genoeg.
- Sta je ook wel eens een dagje zonder stroom? Dan bieden zonnepanelen de oplossing.
- Sta je zelden op een camping en rijd je dagelijks? Dan zou het opladen via de dynamo i.c.m. zonnepanelen een juiste uitkomst zijn.
Tip: Wat ons betreft is het opladen via de dynamo zeker een goede keuze, ook al sta je voornamelijk op campings. Je zult er ten slotte toch heen moeten rijden!
4. Camper elektra schema
Als je de bovenstaande hoofdstukken hebt gelezen, weet je nu de volgende zaken:
- Wat jouw geschatte verbruik is.
- De grootte van de omvormer.
- Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
- De grootte van de laadregelaar.
- De capaciteit van de huishoudaccu.
- Via welke manier(en) jij de huishoudaccu wilt gaan opladen.
- Nogmaals, wil je een gedetailleerde uitleg, overweeg dan om ons (e)Boek aan te kopen.
De volgende stap is het maken van een Camper Elektra Schema. In dit schema vul je al jouw stroomvoorzieningen en verbruikers in. Heb je hier nog geen ervaring mee, dan kan zo’n schema erg ingewikkeld zijn. Om je alvast een handje te helpen, hebben we een bestand ontwikkeld waar jij jouw unieke schema in kunt ontwerpen!
Lees snel de volgende blog: Huishoudaccu camper: Welke is geschikt voor jouw camper?
Disclaimer: Het aanleggen van camper elektra is niet zonder enig risico. Dit schema is gebaseerd op eigen research en honderden uren aan codeerwerk. Ondanks dat dit schema met de grootste zorg is samengesteld, kan het zijn dat er onjuistheden in staan.
Camper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon, TradeTracker en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!