De laagste prijs: Victron Orion DC-DC lader| Camper-elektra.com

Victron Orion

De huishoudaccu van je camper opladen tijdens het rijden kan met een Victron Orion. De Victron Orion is verkrijgbaar in verschillende groottes en varianten. In deze blog gaan we dieper in op wat de Orion precies is, welke varianten er zijn en of deze geschikt is voor jouw situatie!

Inhoud

Wat is een Victron Orion?

De dynamo van jouw voertuig wekt stroom op. Met deze stroom worden alle elektrische apparaten voorzien van stroom (zoals de radio en verlichting) en wordt de startaccu opgeladen. De stroom die door de dynamo wordt opgewekt, kan ook worden gebruikt voor het opladen van een huishoudaccu. Echter, je kunt niet zomaar een huishoudaccu koppelen aan een startaccu. Hiervoor heb je een speciaal apparaat nodig, zoals een scheidingsrelais of een DC-DC lader, zoals de Victron Orion.

Er zijn verschillende soorten huishoudaccu’s, waaronder gel, AGM en lithium accu’s. Deze accu’s hebben allemaal een verschillend laadprofiel en laadspanning, oftewel een specifieke manier waarop ze opgeladen dienen te worden. De benodigde gegevens hiervoor vind je in de handleiding of krijg je van je leverancier. Met de Victron Orion kun je al deze gegevens invoeren, zodat de accu met het juiste laadprofiel en spanning wordt opgeladen. Dit zorgt uiteindelijk voor een langere levensduur van je huishoudaccu!

Deze acculader van Victron is geschikt voor alle accutypes en werkt zowel met een slimme dynamo als met een traditionele dynamo.

Welke varianten zijn er van de Victron Orion?

Victron is gespecialiseerd in de automotive en maritieme sector, en hun apparaten zijn dan ook geschikt voor beide sectoren. Er moeten echter soms kleine aanpassingen worden gedaan. Voor de DC-DC laders zijn er twee verschillende varianten: de Victron Orion Non-Isolated en de Victron Orion Isolated.

De Victron Orion is verkrijgbaar in verschillende stroomsterktes, waaronder 9A, 18A en 30A. Deze stroomsterktes zijn beschikbaar voor zowel de Non-Isolated als de Isolated variant. Bovendien zijn er verschillende uitvoeringen beschikbaar, zoals 12V, 24V en een omvormer die 12V naar 24V en vice versa kan converteren

Voordat het verschil wordt uitgelegd, is het handig om wat meer achtergrondinformatie te geven. In voertuigen wordt vrijwel altijd het chassis gebruikt als massapunt. De negatieve pool van de startaccu is verbonden met het chassis van het voertuig, waardoor het chassis fungeert als een grote negatieve verdeelstrip. Dit is handig omdat je hierdoor veel minder draden hoeft te gebruiken. Stel dat je een lampje wilt aansluiten aan de achterkant van je bus en deze wilt voeden vanaf de startaccu. Dan hoef je alleen maar één kabel te trekken vanaf de positieve (+) pool van de startaccu naar het lampje. Het negatieve draad kun je vervolgens verbinden met het chassis in de bus, aangezien de minpool van de startaccu ook verbonden is met het chassis.

Victron Orion Non-Isolated

“Non-isolated” betekent geen isolatie. Dit kun je zien als: “er zijn geen delen geïsoleerd, alles is met elkaar verbonden.” Deze versie is ontworpen voor voertuigen waarvan het chassis wordt gebruikt als massa. Deze versie heeft drie aansluitpunten: één positieve (+) ingang voor de startaccu, één negatieve (-) ingang en één positieve (+) ingang voor de huishoudaccu.

Voor de onderstaande installatie is het belangrijk dat de verbinding met het chassis goed is. Verwijder zoveel mogelijk lak voor een goede verbinding. Onze voorkeur gaat uit naar het volgende: trek een kabel van de negatieve pool van je startaccu naar de plek waar jouw elektrische installatie komt te staan, en verbind deze met een verdeelstrip. Op deze manier heb je de best mogelijke verbinding.

Victron Orion non isolated

Victron Orion Isolated

“Isolated” betekent geïsoleerd. Dit kun je zien als: ‘dat er delen van het chassis geïsoleerd zijn en niet alles met elkaar verbonden is’. Dit type is ontworpen voor systemen die geïsoleerd zijn, wat betekent dat het chassis van het voertuig niet wordt gebruikt als massa. De Victron Orion Isolated heeft vier aansluitpunten: één positieve (+) ingang voor de startaccu, één negatieve (-) ingang voor de startaccu, één negatieve (-) ingang voor de huishoudaccu en één positieve (+) ingang voor de huishoudaccu.

Victron orion geïsoleerd

Wat is het verschil tussen de Victron Orion Non-Isolated en Victron Orion Isolated?

Het verschil tussen de Victron Orion Non-Isolated en Victron Orion Isolated ligt in hun ontwerp en toepassing. Het ene systeem, de Non-Isolated variant, is speciaal ontworpen voor voertuigen of vaartuigen waarbij het chassis als massa wordt gebruikt. Dit betekent dat de negatieve pool van de startaccu is verbonden met het chassis van het voertuig. De Non-Isolated variant heeft drie aansluitpunten: één positieve (+) ingang voor de startaccu, één negatieve (-) ingang en één positieve (+) ingang voor de huishoudaccu. Deze variant maakt gebruik van het chassis als massa voor het opladen van de huishoudaccu.

Aan de andere kant is de Victron Orion Isolated ontworpen voor systemen waarbij het chassis niet wordt gebruikt als massa. Dit kan het geval zijn bij geïsoleerde systemen. De Isolated variant heeft vier aansluitpunten: één positieve (+) ingang voor de startaccu, één negatieve (-) ingang voor de startaccu, één negatieve (-) ingang voor de huishoudaccu en één positieve (+) ingang voor de huishoudaccu. Dit systeem is geschikt voor situaties waarbij het chassis niet wordt gebruikt als massa en er aparte aansluitingen nodig zijn voor zowel de startaccu als de huishoudaccu.

Welke Victron DC-DC lader is het beste voor mij?

De keuze voor de beste Victron DC-DC lader hangt af van jouw specifieke behoeften. Over het algemeen geven we de voorkeur aan de geïsoleerde variant, omdat deze iets voordeliger is. Het is belangrijk om te bepalen of jouw systeem gebruikmaakt van het chassis als massa of niet, en op basis daarvan de juiste variant te kiezen.

Welke Victron Orion is geschikt voor mijn situatie?

Bij het kiezen van de juiste Victron Orion voor jouw camper is het belangrijk om rekening te houden met de stroomsterkte (Ampère) van het apparaat. Dit is van belang voor de levensduur van zowel jouw huishoudaccu als jouw dynamo.

Voordat we bespreken welke Orion geschikt is voor jou, is het handig om de betekenis van de specificaties te begrijpen. Laten we de Victron Orion-Tr Smart 12/1230A (360W) geïsoleerd als voorbeeld nemen:

  • Smart: Dit geeft aan dat de variant instelbaar is via de mobiele app van Victron.
  • 12: Dit staat voor de ingangsspanning, in dit geval 12 Volt.
  • 12: Dit staat voor de uitgangsspanning, ook 12 Volt.
  • 30A: Dit geeft de stroomsterkte aan die het apparaat kan leveren, in dit geval 30 Ampère.
    360W: Deze cijfers geven het vermogen aan, berekend door 12 Volt x 30 Ampère = 360 Watt.
  • Geïsoleerd: Dit hebben we besproken in het vorige hoofdstuk.

Nu je begrijpt wat deze specificaties betekenen, kun je bepalen welke Victron Orion geschikt is voor jouw situatie. Het is echter belangrijk om ook twee belangrijke factoren te overwegen om de levensduur van jouw huishoudaccu en dynamo te verlengen.

Huishoudaccu:

De laadstroom van een loodaccu mag niet hoger zijn dan 20% van de totale accucapaciteit. Bijvoorbeeld, een loodaccu van 100Ah mag je dus met maximaal 20 ampère per uur opladen. Als je een hogere stroomsterkte gebruikt, zal de temperatuur van de loodzuuraccu stijgen en kan dit de levensduur verkorten. Lithium Accu’s kunnen daarentegen met een hogere stroomsterkte worden opgeladen. Een 100Ah lithium accu kan bijvoorbeeld met 50 ampère per uur worden opgeladen. Raadpleeg altijd de handleiding voor de juiste laadspanning en stroomsterkte voor jouw specifieke accu.

Dynamo:

De dynamo van jouw voertuig wekt stroom op die wordt gebruikt voor verlichting, radio, het opladen van de startaccu, enzovoort. De gemiddelde dynamo van een bestelbus heeft een capaciteit tussen de 100 en 200 ampère. Om de dynamo niet maximaal te belasten, wordt aanbevolen om maximaal 40% van de totale capaciteit te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je een 100A dynamo hebt, gebruik dan maximaal 40A. Voor een 150A dynamo is de maximale aanbevolen stroomsterkte 60A, en voor een 200A dynamo is dit maximaal 80A.

Conclusie:

Met deze informatie kun je nu bepalen welke Victron Orion, of andere DC-DC lader, geschikt is voor jouw situatie. Volg het onderstaande stappenplan:

  1. Bekijk de spanning (12V/24V) en stroomsterkte van jouw dynamo (in de meeste gevallen is dit 12V en 100A of meer).
  2. Bepaal de capaciteit en het type huishoudaccu.
  3. Kies jouw geschikte Victron Orion (Smart) op basis van deze vereisten.

Het is altijd belangrijk om de handleiding te raadplegen voor de juiste laadspanning en stroomsterkte, zowel voor de huishoudaccu als voor de dynamo. Dit zorgt ervoor dat je de levensduur van zowel de accu als de dynamo verlengt.

Victron Orion aansluitschema, hoe werkt het?

Het in kaart brengen van de apparaten, bedrading en zekeringen is een ingewikkeld proces dat veel tijd kost. Daarom hebben we speciaal voor jou het camper elektra schema ontwikkeld. Deze bevat een ingebouwde calculator die automatisch de draaddiktes en grootte van de zekeringen berekent. Het resultaat is een duidelijk overzicht van welke onderdelen je allemaal moet bestellen. Daarnaast geeft het camper elektra schema een overzichtelijke weergave van jouw elektrische systeem, wat de installatie aanzienlijk eenvoudiger maakt!

camper elektra schema | Camper-elektra.com

Waar kun je de Victron Orion kopen?

De meeste boot- en camperspeciaalzaken bieden de Victron Orion aan. Je kunt ook de prijzen vergelijken via onze prijsvergelijker om de beste deal te vinden.

Alternatieven voor de Victron Orion

Als je de Victron Orion te duur vindt, kun je overwegen om een scheidingsrelais te installeren. Het is echter belangrijk op te merken dat een scheidingsrelais niet geschikt is voor elke situatie. Je kunt hier meer over lezen in onze blog over de verschillen tussen een DC-DC lader en een scheidingsrelais. Over het algemeen adviseren wij echter altijd een DC-DC lader.

Als je op zoek bent naar alternatieven voor de Victron Orion, zijn hier een paar opties:

  • Ective BB: Verkrijgbaar in 25A, 30A en 60A.
  • Votronic: Verkrijgbaar in 20A, 30A, 50A, 70A en 90A.
  • Renogy: Verkrijgbaar in 20A, 40A en 50A

Benieuwd hoe je een DC-DC lader aansluit? Bekijk dan deze video!

3 gedachten over “Victron Orion”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen