Camper koelkast | Camper-elektra.com

Camper koelkast

Een camper koelkast is een essentieel apparaat voor elke camper. In deze blog bespreken we de verschillende soorten koelkasten die beschikbaar zijn voor campers, zoals koelboxen, 12V koelkasten, koelkasten op gas en koelkasten op 230V. We zullen de voor- en nadelen van elk type koelkast bespreken om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Inhoud

Compressor koelkast of Absorptie koelkast?

Er zijn twee typen koelkasten die vaak in campers worden gebruikt: absorptie koelkasten en compressie koelkasten.

Bij de aankoop van een camper koelkast zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Daartoe behoren de grootte en capaciteit van de camper koelkast, het verbruik en het klimaat waarin je de koelkast gaat gebruiken.

Het verbruik is een andere belangrijke factor, aangezien absorptie koelkasten doorgaans een andere verbruik hebben dan compressor koelkasten. Absorptie koelkasten kunnen worden aangedreven door propaangas of elektriciteit, terwijl compressor koelkasten alleen elektriciteit nodig hebben. 

Het klimaat is ook een andere belangrijke factor bij de keuze van een camper koelkast. Bij warm weer kan een compressor koelkast effectiever zijn om je eten en drinken koel te houden, terwijl een absorptie koelkast een betere keuze is in een koeler klimaat. 

Weaco-Dometic Camper koelkast | Camper-elektra.com

Onze (compressor) koelkast met magnetische kruidenpotjes

Compressor koelkast camper

Een compressor koelkast werkt door middel van een compressor en koelgas om een koeleffect te creëren. De compressor pompt het koelgas door de koelkast, waar het door een reeks spoelen en koelribben stroomt. Terwijl het gas door het systeem stroomt, koelt het af en neemt het warmte op van de binnenkant van de koelkast, waardoor een koeleffect ontstaat en een constante temperatuur wordt bereikt.

Een van de belangrijkste voordelen van een compressor koelkast is dat deze niet wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Dit betekent dat hij zelfs bij warm weer een constante temperatuur in de koelkast kan handhaven, zodat drankjes en voedsel gekoeld blijven. Een absorptie koelkast daarentegen kan slechts koelen tot maximaal 20-25 graden onder de buitentemperatuur.

Een ander voordeel van een compressor koelkast is het lage energieverbruik. Veel modellen werken op 12 of 24 Volt, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in campers, caravans of boten. Dit betekent dat ze kunnen worden gevoed door een huishoudaccu of een zonnepaneel, wat bij een absorptie koelkast niet mogelijk is vanwege het hoge energieverbruik.

Wij kochten een Dometic/Weaco compressor koelkast, voorzien van vriesvak en een verbruik van 1,2A per uur!

Voordelen:

  • Uitstekende koeling, ook in warm weer
  • Laag energieverbruik
  • Eenvoudig aansluiten op 12V systeem

Nadeel:

  • Hoge aanschafprijs

Absorptie koelkast camper

Een absorptie koelkast werkt anders dan een compressor koelkast. In plaats van een elektrische compressor te gebruiken om koelmiddel te laten circuleren, maakt een absorptiekoelkast gebruik van een chemische reactie om te koelen.

Het koelproces begint met het verhitten van een mengsel van water en ammoniak, waardoor de ammoniak verdampt. Dit ammoniakgas wordt vervolgens naar een koelunit gezogen, waar het wordt gemengd met waterstofgas. De resulterende chemische reactie produceert ammoniakhydroxide, dat warmte kan absorberen. Terwijl het ammoniakhydroxide warmte absorbeert, verandert het in een vloeistof. Deze vloeistof wordt vervolgens teruggevoerd naar de verwarmingseenheid, waar het opnieuw wordt verhit en het proces opnieuw begint.

Dit chemische proces zorgt voor het koeleffect van een absorptiekoelkast, en kan worden aangedreven door verschillende energiebronnen zoals 12/24V, 230V en gas.

De buitentemperatuur kan de werking van een absorptie koelkast verminderen omdat deze koelkasten afhankelijk zijn van warmte om te koelen. Als het buiten warm is, kan het moeilijker zijn voor de koelkast om warmte uit de binnenruimte te verwijderen, waardoor de koelkast minder efficiënt wordt. Kort gezegd kan een hoge buitentemperatuur het moeilijker maken voor een absorptie koelkast om zijn werk te doen en de binnenruimte koel te houden.

Voordelen:

  • Werkt op gas, 12, 24 en 230 Volt
  • Werkt efficient op gas

Nadeel:

  • Koelt minder goed bij hoge temperaturen
  • Hoog verbruik op 12/24 volt (10Ah!)

Absorptie koelkast | Camper-elektra.com

Meer informatie op:

amazon.com
Absorptie koelkast | Camper-elektra.com

Meer informatie op:

amazon.com

Koelbox camper

Een koelbox is een goedkoper alternatief voor een camper koelkast. Koelboxen maken gebruik van thermo-elektrische koelingstechniek, dit is een manier om warmte af te voeren met behulp van stroom. Het werkt door elektrische stroom toe te passen op twee verschillende metalen platen, waardoor er een temperatuurverschil ontstaat tussen de platen. Koelboxen werken meestal op 12 en 230 Volt.

De buitentemperatuur kan invloed hebben op de koeling van een koelbox. Hoe warmer het buiten is, hoe moeilijker het is voor de koelbox om de binnentemperatuur laag te houden.

Koelboxen hebben een relatief luide ventilator, deze schakelt in wanneer de binnentemperatuur van de koelbox hoger is dan de ingestelde temperatuur.

Voordelen:

  • Werkt op 12 en 230 Volt
  • Goedkoop alternatief

Nadeel:

  • Koelt minder goed bij hoge temperaturen
  • Luide ventilator
  • Hoog verbruik op 12/24 volt (± 4Ah)

230v koelkast in camper

We hebben verschillende opties voor koelkasten in campers besproken, maar een koelkast op 230V zou wel eens het meest interessant kunnen zijn! Als je van plan bent om een (combi) omvormer te installeren, dan kan een koelkast op 230V in je camper een uitstekende keuze zijn. Deze koelkasten zijn namelijk veel goedkoper dan de 12V varianten! Maar waar moet je allemaal rekening mee houden en hoe zit dat met het verbruik?

Omvormer

Om een 230V koelkast te gebruiken heb je een omvormer zoals de Victron Phoenix nodig. Een omvormer zorgt ervoor dat je apparaten op 230V kunt gebruiken: het transformeert de 12V van je huishoudaccu naar 230V (Voor meer informatie lees onze blog over omvormers).

De grootte van de omvormer moet minimaal 1000W zijn, omdat de startstroom van een 230V koelkast 10 keer hoger is dan het nominale vermogen. Een koelkast met een nominaal vermogen van 70W zal bij het opstarten 1 tot 2 seconden 700W verbruiken. Wil je meerdere apparaten tegelijk gebruiken? Bereken eerst de grootte van jouw omvormer!

Gebruik van een omvormer heeft ook nadelen, namelijk energieverlies. Tijdens het omvormen van 12 Volt naar 230 Volt vindt er een verlies van ongeveer 10% tot 15% plaats. Ook zul je rekening moeten houden met ruststroom. Als jouw omvormer aan staat en de koelkast niet koelt, verbruikt deze alsnog stroom. Duurdere (combi) omvormers zoals de Victron MultiPlus hebben een Eco modus, dit zorgt voor een lagere ruststroom.

Stroomverbruik

Voorbeeld: we gebruiken een omvormer van 1000W met een ruststroom van 0,6A per uur en een verlies van 15%. We nemen een koelkast met een jaarlijks energieverbruik van 91kWh, dit is 91000 Watt per jaar. We willen graag het verbruik weten per 24 uur: 91000 W/365 dagen = 249W of 20,8 A per 24 uur. 

We weten het verbruik van de koelkast, nu reken we het verlies van de omvormer erbij: 20,8 x 1,15 = 23,9A. De ruststroom bedraagt 0,6A per uur, per 24 uur is dit: 0,6 x 24 = 14,4A

Totaal verbruik per 24 uur: 23,9 + 14,4 = 38,3A
Totaal verbruik per uur: 1,6A

Voordelen:

  • Goedkoop alternatief
  • Laag verbruik

Nadeel:

  • Omvormer nodig

Dit is de theorie, de praktijk komt in de toekomst!

Wat is de beste koelkast voor een camper?

Plan je vooral om met je camper naar warme bestemmingen te reizen, dan is het wel zo fijn om goed gekoeld eten en drinken te hebben. Wil je ook veel off-grid kamperen? Kies dan voor een compressor koelkast vanwege zijn ongevoeligheid voor buitentemperaturen en zijn energiezuinigheid.

Als je van plan bent een omvormer of een MultiPlus te installeren? Dan kan een koelkast op 230V een uitstekende keuze zijn! Door een 230V model te kiezen bespaart je al snel €500,-! Want wees eerlijk, de 12V koelkasten zijn schreeuwend duur..

Vergeet niet om rekening te houden met de capaciteit van je huishoudaccu en hoe ver je deze kunt ontladen. Dat bepaalt hoe lang je off-grid kunt kamperen. Let ook op dat een koelkast gemiddeld meer stroom verbruikt bij hogere temperaturen. Hoe groot jouw accucapaciteit moet zijn kun je eenvoudig met onze calculator berekenen!

Als jou voorkeur uitgaat naar een kleine elektrische installatie kun je een absorptie koelkast overwegen. De nieuwere modellen kun automatisch omschakelen tussen 12V, 230V of gas.

Wat uiteindelijk de beste keuze voor jouw is hangt van jouw budget en wensen! Zelf gebruiken wij een Dometic Waeco crx80 12V compressor koelkast. Deze hebben we gekocht voor €350,- in de outlet bij Kok Watersport.

Koelkast vergelijking | Camper-elektra.com

Camper Elektra Schema

Je wil graag je eten en drinken koel bewaren, dan begrijpt je vast dat het belangrijk is om voor de juiste koelkast én accu te kiezen. Maar dit is niet het enige, want er komt nog meer bij kijken: denk aan je zonnepanelen, walstroomaansluiting, laden tijdens het rijden, zekeringen en draden. Deze moeten allemaal de juiste groottes hebben. Het is dus heel belangrijk dat je je volledige elektrische systeem juist op elkaar afstemt. 

Gelukkig hebben we voor jou twee hulpmiddelen ontworpen: 1, het Camper Elektra Schema. Met onze schema bereken je heel eenvoudig en in een handomdraai volledig jouw elektrische systeem. Het enige wat jij hoeft in te vullen, zijn de elektrische apparaten die je gebruikt en het vermogen hiervan. De rest doen wij voor jou! Het resultaat is een netjes en overzichtelijk elektra schema inclusief uitgebreide boodschappenlijst.

Daarnaast hebben we een (e)Boek geschreven waarin we alles tot in detail uitleggen over de elektrische installatie in campers. 

camper elektra schema Victron MultiPlus | Camper-elektra.com

Veelgestelde vragen
Wat is de beste koelkast voor een camper?

Een 12V compressor koelkast zoals de Dometic Waeco CR65.

Gebruik jij een omvormer in je camper? Dan kan een koelkast op 230V ook een prima keuze zijn!

Kan een gewone koelkast in de camper?

Ja dat kan zeker, tijdens onze reis hebben we dit al meerdere malen gezien! Hiervoor heb je wel een omvormer nodig die constant aan staat.

Hoeveel watt omvormer voor een koelkast??

De grootte van de omvormer moet minimaal 1000W zijn, omdat de startstroom van een 230V koelkast 10 keer hoger is dan het nominale vermogen. Een koelkast met een nominaal vermogen van 70W zal bij het opstarten 1 tot 2 seconden 700W verbruiken.

Beste omvormer voor een 230V camper koelkast?

Je hebt een zuivere sinus omvormer met minimaal 1000W nodig, deze Ective SI 10 is hiervoor uitermate geschikt!

Wat verbruikt een koekast in de camper?

Een 12V compressor koelkast verbruikt ongeveer 1,2 Ampère per uur.
Een 12V absorptie koelkast verbruikt ongeveer 10 Ampère- en 6 gram gas per uur.
Een 12V koelbox verbruikt ongeveer 4 Ampère per uur.
Een 230V compressor koelkast verbruikt ongeveer 1,6 Ampère per uur.

Kan een koelkast op zonnepanelen?

Een zonnepaneel kun je niet rechtstreeks verbinden met een verbruiker zoals een koelkast. Je kunt wel zonnepanelen installeren om het verbruik van je koelkast te compenseren, hoeveel dat er moeten zijn kun je hier berekenen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een koelkast?

Een zonnepaneel is geen overbodige luxe! Camper koelkasten verbruiken namelijk altijd stroom, en door een zonnepaneel te plaatsen compenseer je het verbruik van de koelkast. Weten hoeveel zonnepanelen jij nog hebt? Gebruik onze handige calculator!

Hoe groot moet mijn camper accu zijn?

Dit hangt af van je geschatte dagelijkse verbruik. Als je weet welke apparaten je allemaal wil gaan gebruiken in jou camper, kun je deze gegevens in de calculator invoeren!

Klik op Lot en Gijs op Reis verbruik om te zien wat ons verbruik is.

1 gedachte over “Camper Koelkast”

 1. Marianne Helleman

  Wij hebben een kleine Compressor koelkast in onze camper
  Klopt het dat het vriesvak bij stand 1 tot en met 5 niet vriest
  Het is een isotherm CR65EL
  Op stand 6 wel dit is de hoogste stand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen