Huishoudaccu opladen via de Dynamo
Wist je dat je tijdens het rijden ook jouw camper huishoudaccu kunt opladen? Naast het opladen via zonnepanelen of walstroom, kun je óók de dynamo – die in jouw voertuig wordt gebruikt om de startaccu op te laden – gebruiken om jouw camper accu op te laden. Het opladen via de dynamo kan op twee manieren: met een DC-DC lader – door sommigen ook wel Buck Booster genoemd – of met behulp van een scheidingsrelais.
Inhoud
1. Hoe laad je een huishoudaccu op tijdens het rijden?
Wanneer je rijdt, wekt de dynamo van je voertuig stroom op. Deze stroom wordt gebruikt voor alle elektrische onderdelen in je voertuig. Hierbij kan je denken aan de verlichting of de radio. De dynamo wordt dus ook gebruikt om jouw startaccu bij te laden. Denk maar eens aan de ouderwetse fietsdynamo, die jouw voor- en achterlamp van stroom voorzag! Maar wat vooral interessant is, is dat de dynamo ook jouw huishoudaccu kan opladen! Ieder ritje die je met je camper maakt, komt dus ten goede aan jouw accucapaciteit!
p.s. in ons (e)Boek Camper Elektra leggen we alles, stap voor stap, tot in detail uit.
2. Uit welke opties kan ik kiezen?
Je kunt uit twee manieren kiezen voor het laden van je huishoudaccu tijdens het rijden. Voordat we de twee opties bespreken, is het belangrijk om te weten wat een ‘intelligente dynamo’ is en of jouw camper zo’n dynamo heeft.
Wat is een intelligente dynamo?
Eigenlijk bestaat een ‘intelligente dynamo’ niet. Als men over een intelligente dynamo spreekt, wordt er gesproken over het Battery Management System van je voertuig. Dit systeem probeert de uitstoot van de motor zo laag mogelijk te houden.
Als dit systeem tijdens het rijden een volledig opgeladen startaccu detecteert, wordt de verbinding tussen de accu en de dynamo verbroken. Wanneer je vervolgens afremt op de motor, zal het systeem zich heractiveren, zodat de energie die vrijkomt tijdens het remmen hergebruikt wordt. Dit noemen we ook wel regeneratief laden.
In deze blog blijven we de term ‘intelligente dynamo’ wel gebruiken. Je weet nu dat de dynamo niet per se intelligent is, maar dat deze wordt aangestuurd door een Battery Management System (BMS).
Heeft mijn camper een intelligente dynamo?
Er zijn meerdere mogelijkheden om te controleren of jouw voertuig een intelligente dynamo heeft.
- De meest eenvoudige manier is om te kijken welke Euronorm er op jouw kentekenbewijs staan. Heb je een Euro 5 of Euro 6 motor? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook een intelligente dynamo.Let wel: Dit is een indicatie. Er zijn ook Euro5+ motoren zonder slimme dynamo. Heb je een euro4 of ouder? Dan heb je geen slimme dynamo.
- De meest betrouwbare manier is echter door het voltage tijdens het rijden te meten. Om dit te meten, plaats je een multimeter op de startaccu en bekijk je het voltage. Als het voltage tussen de 13,8 en 14,7 volt fluctueert, en tijdens het remmen naar 14,7 volt springt, dan heb je een intelligente dynamo.
- Bekijk de minpool van je startaccu. Zit hier een klein apparaatje op? Dan heb je een intelligente dynamo. Dit kleine apparaatje heet een shunt.
Optie 1: Cyrix Scheidingsrelais (niet geschikt voor een intelligente dynamo)
Dit type oplader verbindt de startaccu met de huishoudaccu. Wanneer je dus rijdt, laadt de dynamo de startaccu op, maar tegelijkertijd óók jouw huishoudaccu. Deze lader bekijkt (tijdens het rijden) wanneer de spanning van de startaccu hoog genoeg is. Is het voltage hoger dan 13 Volt? Dan verbindt de scheidingsrelais de startaccu met de huishoudaccu. Schakel je je voertuig weer uit en rijd je dus niet? Dan zakt de spanning onder de 13,0 Volt en koppelt de scheidingsrelais de twee accu’s weer los van elkaar.
Waarom is dit nodig? Doordat de scheidingsrelais de accu’s van elkaar loskoppelt, wordt voorkomen dat jij tijdens het kamperen de startaccu volledig leeg trekt omdat jij de huishoudaccu gebruikt. Het voorkomt dus in feite dat je niet bij je buurman om startkabels hoeft te vragen!
Loodzuuraccu’s
Voor loodzuuraccu’s zijn deze laders geschikt voor het bijladen tot ongeveer 80%. Voor de laatste 20% werken ze minder goed. Dit komt doordat de dynamo je startaccu oplaadt met een spanning tussen de 14,0 en 14,5 Volt. Je laadt de huishoudaccu dus ook met deze spanning op. Echter is deze spanning niet optimaal voor het volledig opladen van een loodzuuraccu.
Lithium accu’s
Het volledig bijladen van een lithium accu gaat een stuk sneller in vergelijking met een loodzuuraccu. Doordat een lithium accu weinig interne weerstand heeft, laadt deze met een hoge stroomsterkte. Dit klinkt heel mooi, maar door de hoge stroomsterkte kan dit je dynamo overbelasten. Het is bij lithium accu’s daarom beter om een DC-DC lader te gebruiken.
Optie 2: DC-DC lader (wel geschikt voor een intelligente dynamo)
DC-DC laders zijn intelligente opladers: ze hebben verschillende oplaadprofielen, waardoor ze voor elke accu geschikt zijn. De acculaders komen in verschillende groottes voor, variërend van 18 tot 100 Ampère. Doordat je zelf kunt kiezen met welke stroomsterkte je accu wordt geladen, bescherm je zo de dynamo tegen overbelasting. Een veelgebruikte variant is de Victron Orion DC-DC lader.
Het installeren van een DC-DC lader is relatief eenvoudig. Het wordt ingeschakeld als de motor van jouw voertuig start en wordt vervolgens uitgeschakeld als de motor stopt. Mocht je nu een loodzuuraccu plaatsen en in de toekomst toch een lithium accu willen? Dan kun je met deze lader eenvoudig het laadprofiel aanpassen.
Benieuwd of deze DC-DC lader voor jouw geschikt is? We schreven er een review over, deze kun je hier lezen!
Liever een Victron DC-DC lader? Check de prijsvergelijker voor de laagste prijs!
3. Extra informatie
In dit hoofdstuk wordt uitgelegd waar je nog meer rekening mee moet houden voordat je een acculader aanschaft.
Kabeldiktes en zekering
Het is belangrijk om de juiste kabeldiktes en zekeringen te gebruiken, in de blog over het maken van je eigen elektrische schema wordt daar uitgebreid op in gegaan. Het Camper Elektra Schema is hiervoor ook heel handig, want het berekent automatisch voor jou de kabeldikte en de grootte van de zekering!
Hoe groot (hoeveel Ampère) moet mijn acculader zijn?
De laadstroom moet bij voorkeur niet hoger zijn dan 20% van de accucapaciteit. Voor een 100Ah accu is de laadregelaar bij voorkeur dus maximaal 20 Ampère. Wat gebeurt er als je een laadregelaar met een hoger amperage kiest? De temperatuur van een loodzuuraccu zal dan met meer dan 10°C toenemen en dit verkort de levensduur van jouw accu!
Waarom werkt een Cyrix scheidingsrelais niet op een intelligente dynamo?
Een intelligente dynamo houdt de uitstoot zo laag mogelijk, waardoor de startaccu niet altijd wordt opgeladen. Een Cyrix scheidingsrelais koppelt de startaccu met de huishoudaccu op het moment dat de spanning van de startaccu tussen de 13,0 en 13,8 Volt ligt. Als de startaccu niet wordt geladen, kan de schakelspanning niet worden bereikt en zal het scheidingsrelais de twee accu’s niet met elkaar verbinden.
4. Het maken van jouw keuze
Om tot je eigen keuze te komen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.
Heb ik ‘opladen tijdens het rijden’ nodig?
Het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk af van een aantal factoren:
Het weer: Ga je voornamelijk in de zomer op pad met mooi weer én heb je zonnepanelen? Dan heb je wellicht genoeg aan alleen de zonnepanelen en kun je ervoor kiezen om het niet te installeren.
Camping: Sta je voornamelijk op een camping en zet je hem hier aan de walstroom? Dan is het niet per se nodig.
Fulltime/parttime: Als je fulltime in een camper reist, sta je waarschijnlijk vaak ‘off-grid’. Dan kun je heel goed alle stroom gebruiken die je kunt krijgen. Dan biedt het opladen via de dynamo zeker uitkomst!
Wij zouden adviseren om je huishoudaccu altijd via de dynamo bij te laden. Het liefst gebruik je dan een DC-DC lader.
Welk type acculader is voor mij geschikt?
Dat hangt van een aantal factoren af:
- Wat voor type motor heb jij? Heb je een Euro 5 of Euro 6 motor? Kies dan voor een DC-DC lader. Heb je een oudere motor? Dan kun je kiezen tussen een Cyrix scheidingsrelais of een DC-DC lader.
- Type huishoudaccu: kies je voor een lithium accu? Kies dan altijd een DC-DC lader. Kies je voor een loodzuuraccu? Dan heb je keuze uit een DC-DC lader of een Cyrix scheidingsrelais.
5. Onze keuze
Wij rijden in een Mercedes Sprinter uit 2011. Ons voertuig is uitgerust met een zogenoemde intelligente dynamo. De keuze was dan logisch: wij hadden een DC-DC lader nodig! Ons dagelijks verbruik (per 24 uur) is ongeveer 40Ah en we rijden maximaal twee uur per dag. Gezien ons verbruik en onze manier van reizen, kozen we voor een 20A DC-DC lader.
Benieuwd of deze DC-DC lader voor jouw geschikt is? We schreven er een review over, deze kun je hier lezen!
Wil je de DC-DC lader of scheidingsrelais netjes in jouw camper elektra schema plaatsen? Dat kan! Om je een handje te helpen, hebben we een bestand ontwikkeld waar jij heel eenvoudig jouw unieke schema in kunt ontwerpen.
Nu je weet op welke manier jij je huishoudaccu tijdens het rijden oplaadt, kunnen we door naar het volgende onderwerp: Walstroom
Met een DC-DC lader! DC-DC laders zijn intelligente opladers: ze hebben verschillende oplaadprofielen, waardoor ze voor elke accu geschikt zijn. De acculaders komen in verschillende groottes voor, variërend van 18 tot 100 Ampère. Doordat je zelf kunt kiezen met welke stroomsterkte je accu wordt geladen, bescherm je zo de dynamo tegen overbelasting.
40% van de totale capaciteit.
Bij een dynamo van 150A niet hoger belasten dan 60A.
De laadstroom moet bij voorkeur niet hoger zijn dan 20% van de accucapaciteit. Voor een 100Ah accu is de laadregelaar bij voorkeur dus maximaal 20 Ampère.
Het scheidingsrelais laadt alleen op maximaal vermogen als de interne weerstand van de aangesloten huishoudaccu erg laag is!
Als een loodzuur accu voor 50% is ontladen, zal de Cyrix met ongeveer 50Ah laden. Naarmate de accu laadt en voller wordt, zal de interne weerstand van de accu toenemen en de stroomsterkte afnemen.
Het volledig bijladen van een lithium accu gaat een stuk sneller in vergelijking met een loodzuuraccu. Doordat een lithium accu weinig interne weerstand heeft, laadt deze met een hoge stroomsterkte. Dit klinkt heel mooi, maar door de hoge stroomsterkte kan dit je dynamo overbelasten. Het is bij lithium accu’s daarom beter om een DC-DC lader te gebruiken.
Nee, nieuwe voortuigen zijn voorzien van zogenoemde ‘slimme dynamo’s’ en werken niet met de Victron Cyrix.
Disclaimer: Camper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!
6 gedachten over “Vergelijking: Cyrix Scheidingsrelais of DC-DC Lader”
Goedemiddag, vraagje. Ik heb een service bus gekocht en ben deze aan het ombouwen naar een camper, in deze bus zat een extra accu voor een omvormer van 12 naar 220 v en een cristec MBI200/2IG battery isolator om de auto en service accu te scheiden. Kan ik de stroom van deze isolator afhalen voor mijn huishoudaccu of moet daar een dc – dc acculader bij tussen dit ivm met een slimme dynamo,
mvg. Dinant Teeselink
Hi Dinant,
Zelf ken ik het product niet. Aangezien de isolator al geïnstalleerd is, lijkt me dat je bus geen intelligente dynamo heeft. Of je deze kunt gebruiken met je huishoudaccu hangt af van het type accu. Met een accu op loodzuur basis kun je er voor kiezen om deze te gebruiken. Lithium accu’s kun je niet gebruiken met deze lader.
Dus, wil je een loodzuur huishoudaccu gaan gebruiken, dan kun je er voor kiezen om deze isolator te blijven gebruiken. Gebruik je een lithium accu, dan dien je een dc-dc lader te installeren. (Overigens is een dc-dc lader altijd de betere keuze).
Gijs
Hallo, Wij hebben een Hymer tramp 674 SL uit 201 Euro4 Ducato. Nu na 14 jaar merk ik dat de 2AGM accu’s iets minder worden. Wij willen een Lithium accu 150 monteren, is uw advies toch altijd DC-Dc te laten monteren?
Hi,
Met een lithium accu, altijd een bootster installeren.
Bij fabriekscampers is het ook belangrijk dat de rest van je elektronische apparatuur geschikt is voor een lithium accu, zoals je EBL en laadregelaar voor de zonnepanelen.
Gijs
Hi Gijs! Ik heb een vraag over het aansluiten van onze Renogy DCDC/MPPT regelaar in onze VW Crafter (2012). Omdat wij een slimme dynamo hebben wordt aangeraden de IGN signal wire aan te sluiten. Het ene uiteinde van dit draadje kan je in de DCDC/MPPT lader plaatsen, echter is het mij niet duidelijk waar het andere uiteinde van dit draadje aan verbonden moet worden in een VW Crafter.. Weet jij dit misschien?
Groetjes, Erin
ik wil een dc-dc lader aanschaffen van het merk NDS PSB 12/80.
In de handleiding wordt gezegd de GND aan te sluiten op de min polen van de startaccu en HH-accu.
Kan dit niet gewoon op de shunt, waarop alle andere componenten zijn aangesloten?