Renogy DC-DC Lader Review: onze ervaring na 3 jaar

Renogy DC-DC lader
De Renogy DC-DC lader is een compact apparaat waarmee je je huishoudaccu tijdens het rijden kunt opladen. Het is verkrijgbaar in 20A, 40A, 60A en is geschikt voor elk type huishoudaccu. Je hebt al een Renogy DC-DC lader vanaf €119,-. Ben je benieuwd of dit apparaat voor jou geschikt is? Lees dan onze review.

Voordelen:

 • Scherp geprijsd 
 • Geschikt voor elk type accu
 • Schakelt automatisch in en uit

Nadelen:

 • Het vinden van de D+ aansluiting kan lastig zijn
 • Klantenservice in het Engels

Over Renogy

Tijdens het ontwerpen van ons elektrisch systeem waren wij opzoek naar een apparaat dat onze huishoudaccu kon laden tijdens het rijden. Na onderzoek kwamen wij tot de conclusie dat een Renogy DC-DC lader (ook wel Booster of Buckbooster genoemd) geschikt was voor onze camper.

Renogy is een Amerikaanse fabrikant voor off-grid stroomvoorzieningen. Het productassortiment bestaat uit meer dan 150 artikelen. Denk hierbij aan verschillende huishoudaccu’s, acculaders, omvormers, zonnepanelen etc. Kortom: alles wat je voor je camper nodig hebt!

Renogy | Camper-elektra.com

Renogy DC-DC lader review

Lotte en ik (Gijs) reizen ondertussen al bijna twee jaar met onze camper door Europa en delen hierbij graag onze ervaring over onze 20A DC-DC lader van Renogy. Deze review wordt geschreven vanuit persoonlijke ervaring en is niet gesponsord. Meer weten over ons? Klik dan hier.

Renogy DC-DC Lader

 • Beschikbaar in drie varianten: 20A, 40A en 60A
 • Schakelt automatisch in en uit op basis van het contact van de camper
 • Geschikt voor elk type batterij: loodzuur- (gel, AGM en semi-tractie) en lithium accu’s

Samenvatting

De Renogy DC-DC lader is een acculader die verkrijgbaar is in drie verschillende groottes, geschikt voor elk type huishoudaccu en elke camper. Door het apparaat te verbinden met de D+ aansluiting van de camper (ofwel het sleutelcontact), schakelt het apparaat automatisch in en uit. Een scheidingsrelais is een alternatief voor de DC-DC lader, maar is niet geschikt voor elk type voertuig en huishoudaccu. Een DC-DC lader is volgens ons dan ook de beste keuze voor iedere camper.

Inhoudsopgave

Wanneer je rijdt, wekt de dynamo van je voertuig stroom op. Deze stroom wordt gebruikt voor alle elektrische onderdelen in je voertuig. Hierbij kan je denken aan de verlichting of de radio. De dynamo wordt ook gebruikt om jouw startaccu bij te laden. Denk maar eens aan de ouderwetse fietsdynamo, die jouw voor- en achterlamp van stroom voorzag! Maar wat vooral interessant is, is dat de dynamo via een DC-DC lader ook jouw huishoudaccu kan opladen.

De spanning (Volt) die door de dynamo wordt opgewekt, is echter niet altijd geschikt voor het opladen van je huishoudaccu. Een DC-DC lader zorgt ervoor dat de huishoudaccu met de juiste spanning wordt geladen. 

Welke accu’s zijn geschikt

De Renogy DC-DC lader is geschikt voor elk type batterij: loodzuur- (gel, AGM en semi-tractie) en lithium accu’s. De spanning waarmee de accu wordt geladen (zowel tijdens de bulk-, absorptie- als de druppelfase) kun je zelf bepalen door middel van de zogenoemde dip switches.

Loodzuur accu’s: let er bij een loodzuur accu’s op dat de laadstroom bij voorkeur niet hoger is dan 20% van de accucapaciteit. Voor een 100Ah accu heb je dus een laadstroom van maximaal 20 Ampère. Laad je met een hogere laadstroom? Dan zal de temperatuur van de accu met meer dan 10°C toenemen. Dit verkort de levensduur van de accu (zie ook deze bron van Victron)

Lithium accu’s: bij het gebruik van een lithium accu is het belangrijk dat er een BMS (Battery Management System) aanwezig is. Dit systeem beveiligt tegen een te grote lading, ontlading etc. Lees in deze blog meer over lithiumaccu’s en BMS.

Onze beoordeling:
5/5

De DC-DC lader is geschikt voor elk type accu en de dip switches stel je eenvoudig in. Voorheen hadden wij een 230Ah semi-tractie loodzuur accu. Tegenwoordig hebben wij een 100Ah lithium accu. Beide accu’s worden eenvoudig door deze DC-DC lader geladen.

Installatie

De installatie van het apparaat is vrij eenvoudig, zoals je ook op het camper elektra schema hierboven ziet. Het enige lastige aan de installatie is het aansluiten van de D+ kabel. Dit is de signaalkabel en geeft aan wanneer de DC-DC lader in- en uitgeschakeld moet worden. Zodra er spanning op deze kabel staat, wordt de DC-DC lader ingeschakeld. Staat er geen spanning meer op de D+ kabel, dan wordt de DC-DC lader uitgeschakeld.

De echte D+ kabel is via de dynamo geregeld en is alleen actief als de motor daadwerkelijk draait. Het nadeel is dat deze soms lastig te vinden is. Kun je de D+ kabel echt niet vinden? Dan is de sigarettenaansteker een veelgebruikt alternatief.

Let wel op: De sigarettenaansteker is geen echte D+ aansluiting, maar wordt geschakeld via het contact. Dat betekent in theorie dat je de startaccu leeg kunt trekken, als je niet rijdt maar wel de autosleutel in het contact laat zitten. 

Renogy DC-DC Lader | Camper-elektra.com
Onze beoordeling:
4/5

De installatie van onze Renogy DC-DC lader was uiteindelijk erg eenvoudig. We vonden onze D+ aansluiting gelukkig na een half uurtje zoeken met een multimeter.

Bouwkwaliteit en afmetingen

Het apparaat heeft een blauw/zwarte, aluminium behuizing en voelt degelijk aan. Het aansluiten van de kabels kan in een kleine ruimte wat ingewikkeld zijn. De afmeting van onze DC-DC lader is 211 x 175 x 68 mm (LxBxH) en weegt 1,3 kg.

Onze beoordeling:
4/5

Algemene indruk is prima. Het valt ons wel op dat de ventilator van het apparaat vrij veel lawaai maakt. Mocht je de mogelijkheid hebben, plaats de DC-DC lader dan op een plek waar je het niet zo goed hoort. Onze lader hangt onder het bed, in de ‘garage’.

Ons is opgevallen dat de ventilator van het apparaat erg veel lawaai maakt. Mocht je de mogelijkheid hebben, plaats de DC-DC lader dan op een plek waar je het niet zo goed hoort. Onze lader hangt onder het bed, in de garage.

Alternatieve mogelijkheden

De huishoudaccu kan ook worden geladen door middel van een scheidingsrelais. Dit is alleen mogelijk wanneer je geen intelligente dynamo hebt. We hebben er een aparte blog over geschreven die je hier kunt lezen.

Daarnaast biedt Victron (Orion) en Votronic ook dergelijke apparaten aan. Deze zijn veel uitgebreider in te stellen en hebben bijvoorbeeld ook een optie om automatisch te detecteren of de motor loopt. Op die manier heb je geen aparte D+ aansluiting nodig en gaat alles automatisch.

Is een Renogy DC-DC lader geschikt voor jou?

Als je genoeg hebt aan een 20A DC-DC lader, dan heb je voor €119,- een prima apparaat. Heb je liever een DC-DC lader met meer laadcapaciteit, dan levert Renogy ook nog een 40A lader vanaf €165,-.

Ons advies? Wij zouden altijd voor een DC-DC lader kiezen, omdat het beter is voor de huishoudaccu én de dynamo.

Lotte en Gijs op Reis | Camper-elektra.com

Over ons

Wij zijn Lotte & Gijs (op reis). Een Nederlands koppel dat, je raadt het al, graag reist! Wij wonen in een door ons zelf omgebouwde Mercedes Sprinter, samen met onze blije hond Noor. Onze avonturen kun je hier volgen!

13 gedachten over “Renogy DC-DC lader Review 2024: onze ervaring na 3 jaar”

 1. hoi hoi
  ik ben de trotse bezitter van een camper van 30 jaar oud . de orginele lader ha zo zijn gebreken , zo zet hij een rimpel van 8 volt op de dc uitgang en hatb hij een laadregeling dor simpelweg de lader aan en uit te schakelen.
  een jaar geleden heb ik besloten een ective csi15 aan te schaffen , samen met een litiumaccu van230 Ah en een ective laadbooster van 30A .
  mijn vraag is : Waarom hebben jullie niet gekozen voor een ective laadbooster ? Ikzelf ben erg onder de indruk van de prestaties en de bouwkwaliteit van ective producten.

  1. Hi Kees!

   Leuk zeg, zo’n oud campertje, kan me voorstellen dat deze wat gebreken had 🙂

   Bij mijn weten had Ective in 2020 nog geen laadboosters, vandaar dat we voor Renogy kozen!

 2. Hi!

  Ik heb jullie schema gebruikt, dit werkt echt top! Ik ben alleen nog op zoek naar de juiste bushbar en zekeringen om bijvoorbeeld de DC-DC lder af te zekeren, welke gebruik jij hier doorgaans voor?

  Alvast bedankt voor je reactie!

   1. Super! Nu kan ik alleen nergens zekeringen van 25A vinden, dit word wel aangegeven in het schema voor een Victron Orion-Tr Smart 12/12-18A isolated. Toevallig nog tips?

 3. Hoi Gijs,
  Ik heb voor de Victron TR Smart gekozen voor mijn Ducato bus. Maakt het nog uit waar ik de lader plaats? Moet dit dicht bij de startaccu of kan ik hem ook achterin de bus plaatsen op het elektra paneel?

 4. Hoi hoi
  We twijfelen nog om er eentje aan te schaffen.
  Vragen ons voornamelijk af of het een meerwaarde is. Vult de dynamo enkel kleine beetjes aan, of zou deze ook een halflege accu kunnen vullen? Zo ja, spreken we dan over grote afstanden? We hebben er geen idee van…

 5. Hoi, hoe luid is de ventilator van de Votronic? Want ik zou die onder de bestuurderstoel willen monteren. Maar dan wil ik natuurlijk niet dat ie ‘s nachts de hele tijd “vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr” doet. Of wacht, misschien speelt dat geen rol, omdat die Votronic enkel tijdens het rijden werkt? Verder lijkt die Votronic nogal eens problemen te geven, als je youtube mag geloven… niet bij jullie dus?
  Paul

  1. Hi Paul,

   De ventilator is hoorbaar, tijdens stilstand. Tijdens het rijden horen wij het in ieder geval niet. Ook hebben wij nooit problemen gehad met de Renogy DC-DC lader 🙂.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

De Renogy DC-DC lader is een compact apparaat waarmee je je huishoudaccu tijdens het rijden kunt opladen. Het is verkrijgbaar in 20A, 40A, 60A en is geschikt voor elk type huishoudaccu. Je hebt al een Renogy DC-DC lader vanaf €119,-. Ben je benieuwd of dit apparaat voor jou geschikt is? Lees dan onze review.
Winkelwagen