Victron SmartSolar MPPT Laadregelaar | Camper-elektra.com

Maximaliseer je energieopbrengst met de Victron SmartSolar

Je wilt graag gebruikmaken van zonnepanelen of een paar extra zonnepanelen plaatsen op je camper. Deze zonnepanelen kun je niet rechtstreeks aansluiten op een accu of een verdeelstrip, maar dien je aan te sluiten op een laadregelaar zoals de Victron SmartSolar. In deze blog gaan we dieper in op wat de SmartSolar van Victron precies is, welke varianten er zijn en of deze geschikt is voor jouw situatie!

Inhoud

Wat is een Victron SmartSolar?

De SmartSolar is een zogenoemde MPPT-laadregelaar, een apparaat waar je de zonnepanelen op aansluit en dat ervoor zorgt dat de aangesloten accu met de juiste spanning wordt geladen. De laadspanning van een accu verschilt per type; een AGM-accu heeft bijvoorbeeld een andere laadspanning dan een lithium-accu. De SmartSolar-laadregelaar heeft een ingebouwde Bluetooth-module waarmee je verbinding kunt maken met een smartphone. Op je smartphone kun je de Victron Connect App installeren, waarmee je de instellingen van de SmartSolar kunt aanpassen en kunt bekijken wat de opbrengst van je zonnepanelen is. Je kunt ook de historische opbrengst van de zonnepanelen terugkijken.

Zoals eerder genoemd, is de SmartSolar een MPPT-variant. Laadregelaars kunnen worden onderverdeeld in twee varianten: MPPT en PWM.

MPPT:

MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Deze techniek zorgt ervoor dat de regelaar de maximale energie uit het zonnepaneel haalt en wordt door de meeste mensen gebruikt.

PWM:

PWM staat voor Pulse Width Modulation en wordt gekenmerkt door een minder geavanceerde en oudere techniek. Tegenwoordig worden PWM-laders zelden nog geruikt.

Afgelopen jaar hebben we het verschil getest tussen een MPPT- en PWM-laadregelaar, waarbij we hebben geconcludeerd dat een MPPT-lader tot 30% meer opbrengst oplevert. We hebben ook het verschil getest tussen een serie- en parallelschakeling. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk dan de video:

Victron BlueSolar

In deze blog hebben we het vooral over de Victron SmartSolar, maar de voorganger hiervan is de Victron BlueSolar. De twee MPPT-laders zijn vrijwel identiek aan elkaar, maar er is één belangrijk verschil. De BlueSolar heeft niet de mogelijkheid om verbinding te maken met de Victron Connect-app. Hierdoor kun je niet eenvoudig de instellingen wijzigen en de opbrengst van de zonnepanelen uitlezen. Met de SmartSolar-variant is dit echter wel mogelijk.

Welke SmartSolar laadregelaar is geschikt voor mijn zonnepanelen?

Het antwoord op deze vraag lijkt niet zo moeilijk, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als eerste is het belangrijk om te weten hoeveel watt aan zonnepanelen je wilt installeren. Als je meerdere panelen gaat plaatsen, is het belangrijk om te weten hoe je deze met elkaar verbindt: in serie of parallel. De hoeveelheid zonnepanelen hangt weer af van je geschatte energieverbruik. Dit kun je eenvoudig berekenen met behulp van onze calculator.

Als je eenmaal weet hoeveel zonnepanelen je wilt installeren en wat het vermogen hiervan is, kunnen we de SmartSolar laadregelaar gaan kiezen. Voordat we bespreken welke SmartSolar geschikt is voor jou, is het handig om de betekenis van de specificaties te begrijpen. Laten we de Victron SmartSolar MPPT 75|15 als voorbeeld nemen:

  • SmartSolar: Deze variant kun je uitlezen en aanpassen via de Victron Connect App op je smartphone.
  • MPPT: Maximum Power Point Tracking, haalt het maximale rendement uit de zonnepanelen.
  • 75: Dit staat voor de maximale spanning (volt).
  • 15: Dit staat voor de maximale stroomsterkte (ampère).

Nu je begrijpt wat deze specificaties betekenen, kun je bepalen welke Victron SmartSolar geschikt is voor jouw situatie. Het is handig als je nu weet hoeveel watt aan zonnepanelen je wilt gaan installeren, zodat de juiste laadregelaar gekozen kan worden. Er zijn hiervoor twee eenvoudige opties: je kunt het eenvoudig berekenen op de website van Victron, waar ze een speciaal programma hiervoor hebben ontwikkeld. Of je kunt ons steunen door het Camper Elektra Schema aan te kopen, deze berekent ook de juiste MPPT laadregelaar.

De Victron SmartSolar MPPT laadregelaar aansluiten, hoe werkt het?

De kleinere varianten, zoals de Victron 75|15, hebben drie aansluitpunten: batterij, PV en Load. Vanaf de 100|30 laadregelaar is er geen Load-aansluiting meer.

De kabels die naar de accu of verdeelstrip gaan, sluit je aan op de batterijaansluiting. De zonnepanelen sluit je aan op de PV-aansluiting en de Load-aansluiting kun je gebruiken voor het aansluiten van kleine 12V-apparaten, zoals verlichting. We raden echter aan om hiervoor een 12V-zekeringskast te gebruiken en de Load-aansluiting niet te gebruiken. Deze is namelijk beperkt qua stroomsterkte, afhankelijk van de specificaties van je laadregelaar (bijv. 75|15 – 100|20).

Bij het aansluiten van de SmartSolar is het belangrijk om eerst de batterijaansluiting aan te sluiten en vervolgens pas de PV (zonnepanelen) aansluiting. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het in kaart brengen van de apparaten, bedrading en zekeringen? We hebben speciaal voor jou het Camper Elektra Schema ontwikkeld. Dit slimme PDF-bestand berekent automatisch de draaddiktes en de juiste zekeringgroottes en zorgt voor een overzichtelijk schema.

camper elektra schema | Camper-elektra.com

Waar kun je de SmartSolar laadregelaar kopen?

De meeste boot- en camperspeciaalzaken bieden de Victron SmartSolar aan. Je kunt ook de prijzen vergelijken via onze prijsvergelijker om de beste deal te vinden.

Alternatieven voor de MPPT SmartSolar laadregelaar van Victron

Mocht je deze laadregelaar te duur vinden, dan zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven beschikbaar. Zelf hebben we in onze eerste zelfbouwbus gebruikgemaakt van een Ective SSI, dit apparaat is voorzien van een omvormer, acculader en MPPT-lader in één behuizing. Als je liever een losse laadregelaar wilt, zijn dit een paar goede alternatieven:

  • De Renogy 100|20 laadregelaar
  • De EPever 100|20 laadregelaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen