Victron Orion XS

De Victron Orion XS 12/12-50A DC-DC-lader is een krachtige en efficiënte lader die de huishoudaccu in jouw camper snel en veilig op kan laden. Met een maximale laadstroom van 50 ampère kan de Orion XS je accu’s bijna twee keer zo snel opladen als de oude Victron Orion 12/12-30A.

Deze nieuwe lader heeft ook een aantal andere voordelen, zoals volledige monitoring via de Victron Connect-app, synchronisatie met andere Orion XS lader, en een hoge rendement van maximaal 98,5%.

Benieuwd of het wisselen van DC-DC lader ook voor jou relevant is? Lees dan verder om meer te weten te komen over de mogelijkheden van de Victron Orion XS 12/12-50A DC naar DC-lader.

Inhoud

Wat is een Victron Orion XS?

De Orion XS is een nieuwe DC naar DC lader van Victron, wat betekent dat het de stroom die wordt opgewekt door de dynamo van het voertuit gebruikt, en die stroom reguleert tot een veilige stroomsterkte en veilige spanning om de huishoud te laden. Het is de opvolger van de Victron Orion 12/12-30. In de rest van dit artikel zullen we de nieuwe 50 ampère Orion XS vergelijken met de oude 30 ampère Orion.

Victron Orion XS vs Victron Orion 12/12-30

Verhoogde oplaadsnelheid: de Victron Orion XS kan tot 50 ampère laden, wat bijna twee keer zo snel is als de Orion 12-12/30, die slechts 30 ampère kan laden.

Volle monitoringmogelijkheden: de Victron Orion XS kan worden gemonitord via de Victron Connect app of met een Victron GX-apparaat zoals de Cerbo GX. 

Verbeterde rendement: de Victron Orion XS heeft een rendement van 98,5%, wat betekent dat hij 98,5% van de ingaande energie omzet in bruikbare energie voor het opladen van de huishoudaccu. Dit betekent dat hij minder warmte produceert en energiezuiniger is dan de Orion 12/12-30, die een rendement heeft van 87%.

Kleinere en lichtere: de Victron Orion XS is zowel smaller als lichter dan de Orion 12-12/30. Je hebt dus minder installatie ruimte nodig.

Temperatuur: het oude model, om het maar even zo te noemen, staat erom bekend erg warm te worden. De Orion XS brengt daar verandering in. Op het YouTube-kanaal van Explorist.Life hebben ze beide modellen met elkaar vergeleken. Je kunt in de onderstaande tabel duidelijk de verschillen zien. Zo is na 60 minuten het oude model al 62°C. Het nieuwe model heeft na dezelfde tijd een temperatuur van 40°C.

Ook is hier goed zichtbaar dat naarmate de Orion warmer wordt, het laadvermogen vermindert.

Nu komt het laadvermogen van de Orion XS niet boven de 555W uit. Dit komt doordat de ingangsspanning van de Orion XS in deze video 12V was. 12V * 50A = 600W. Om 700W aan vermogen te kunnen leveren, dient de ingangsspanning 14V te zijn: 14V * 50A = 700W

Victron Orion vs Orion XS | Camper-elektra.com

Welke typen batterijen kan de nieuwe Victron Orion XS opladen?

De vorige generatie Orion-lader werkte perfect in termen van programmering om een breed scala aan batterijmerken en types op de juiste manier op te laden. En de Orion XS zal niet anders zijn. De handleiding geeft geen belangrijke veranderingen aan hoe de nieuwe Orion XS wordt ingesteld voor programmering ten opzichte van zijn voorganger, wat geen nadeel is, aangezien de laadparameters in het vorige model vrij perfect waren. Je kunt dus alle accu’s opladen met deze lader.

Victron Orion XS Non-Isolated

“Non-isolated” betekent geen isolatie. Dit kun je zien als: “er zijn geen delen geïsoleerd, alles is met elkaar verbonden.” De Orion XS is ontworpen voor voertuigen waarvan het chassis wordt gebruikt als massa. Deze versie heeft drie aansluitpunten: één positieve (+) ingang voor de startaccu, één negatieve (-) ingang en één positieve (+) ingang voor de huishoudaccu.

 

Voor de bovenstaande installatie is het belangrijk dat de verbinding met het chassis goed is. Verwijder zoveel mogelijk lak voor een goede verbinding. Onze voorkeur gaat uit naar het volgende: trek een kabel van de negatieve pool van je startaccu naar de plek waar jouw elektrische installatie komt te staan, en verbind deze met een verdeelstrip. Op deze manier heb je de best mogelijke verbinding.

Welke Victron Orion is geschikt voor mijn situatie?

Bij het kiezen van de juiste Victron Orion voor jouw camper is het belangrijk om rekening te houden met de stroomsterkte (Ampère) van het apparaat. Dit is van belang voor de levensduur van zowel jouw huishoudaccu als jouw dynamo.

Voordat we bespreken welke Orion geschikt is voor jou, is het handig om de betekenis van de specificaties te begrijpen. Laten we de Victron Orion XS 12/1250A (700W) niet geïsoleerd als voorbeeld nemen:

 • 12: Dit staat voor de ingangsspanning, in dit geval 12 Volt.
 • 12: Dit staat voor de uitgangsspanning, ook 12 Volt.
 • 50A: Dit geeft de stroomsterkte aan die het apparaat kan leveren, in dit geval 30 Ampère.
  700W: Deze cijfers geven het vermogen aan, berekend door 12 Volt x 30 Ampère = 360 Watt.
 • Niet geïsoleerd: Dit hebben we besproken in het vorige hoofdstuk.

Nu je begrijpt wat deze specificaties betekenen, kun je bepalen welke Victron Orion geschikt is voor jouw situatie. Het is echter belangrijk om ook twee belangrijke factoren te overwegen om de levensduur van jouw huishoudaccu en dynamo te verlengen.

orion_xs_12_12-50a_non-isolated_dc-dc_charger_top_-2
Krijg 10% korting bij Bluepowershop met de code: CAMP-E10

Meer informatie op:

bluepowershop.nl (€402,99)

Huishoudaccu:

De laadstroom van een loodaccu mag niet hoger zijn dan 20% van de totale accucapaciteit. Bijvoorbeeld, een loodaccu van 100Ah mag je dus met maximaal 20 ampère per uur opladen. Als je een hogere stroomsterkte gebruikt, zal de temperatuur van de loodzuuraccu stijgen en kan dit de levensduur verkorten. Lithium Accu’s kunnen daarentegen met een hogere stroomsterkte worden opgeladen. Een 100Ah lithium accu kan bijvoorbeeld met 50 ampère per uur worden opgeladen. Raadpleeg altijd de handleiding voor de juiste laadspanning en stroomsterkte voor jouw specifieke accu.

Dynamo:

De dynamo van jouw voertuig wekt stroom op die wordt gebruikt voor verlichting, radio, het opladen van de startaccu, enzovoort. De gemiddelde dynamo van een bestelbus heeft een capaciteit tussen de 100 en 200 ampère. Om de dynamo niet maximaal te belasten, wordt aanbevolen om maximaal 40% van de totale capaciteit te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je een 100A dynamo hebt, gebruik dan maximaal 40A. Voor een 150A dynamo is de maximale aanbevolen stroomsterkte 60A, en voor een 200A dynamo is dit maximaal 80A.

Conclusie:

Met deze informatie kun je nu bepalen welke Victron Orion, of andere DC-DC lader, geschikt is voor jouw situatie. Volg het onderstaande stappenplan:

 1. Bekijk de spanning (12V/24V) en stroomsterkte van jouw dynamo (in de meeste gevallen is dit 12V en 100A of meer).
 2. Bepaal de capaciteit en het type huishoudaccu.
 3. Kies jouw geschikte Victron Orion (XS)  op basis van deze vereisten.

Het is altijd belangrijk om de handleiding te raadplegen voor de juiste laadspanning en stroomsterkte, zowel voor de huishoudaccu als voor de dynamo. Dit zorgt ervoor dat je de levensduur van zowel de accu als de dynamo verlengt.

Victron Orion aansluitschema, hoe werkt het?

Het in kaart brengen van de apparaten, bedrading en zekeringen is een ingewikkeld proces dat veel tijd kost. Daarom hebben we speciaal voor jou het camper elektra schema ontwikkeld. Deze bevat een ingebouwde calculator die automatisch de draaddiktes en grootte van de zekeringen berekent. Het resultaat is een duidelijk overzicht van welke onderdelen je allemaal moet bestellen. Daarnaast geeft het camper elektra schema een overzichtelijke weergave van jouw elektrische systeem, wat de installatie aanzienlijk eenvoudiger maakt!

Waar kun je de Victron Orion XS kopen?

De meeste boot- en camperspeciaalzaken bieden de Victron Orion XS aan. Op het moment van schrijven is er schaarste op de markt. Na verwachting is er in Q2 2024 genoeg voorraad. 

Alternatieven voor de Victron Orion XS

Als je de Victron Orion XS te duur vindt, kun je overwegen om een scheidingsrelais te installeren. Het is echter belangrijk op te merken dat een scheidingsrelais niet geschikt is voor elke situatie. Je kunt hier meer over lezen in onze blog over de verschillen tussen een DC-DC lader en een scheidingsrelais. Over het algemeen adviseren wij echter altijd een DC-DC lader.

Als je op zoek bent naar alternatieven voor de Victron Orion, zijn hier een paar opties:

 • Ective BB: Verkrijgbaar in 25A, 30A en 60A.
 • Votronic: Verkrijgbaar in 20A, 30A, 50A, 70A en 90A.
 • Renogy: Verkrijgbaar in 20A, 40A en 60A

Benieuwd hoe je een DC-DC lader aansluit? Bekijk dan deze video!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen