Lithium Accu in de Camper
Het belangrijkste onderdeel van jouw elektrische installatie: de huishoudaccu voor je camper. We hebben al eens een blog geschreven over de verschillende mogelijkheden huishoudaccu‘s en de werking van het geheel. Maar in deze blog duiken we dieper in op de lithium accu voor in je camper.
p.s. als we het over een lithium accu hebben, dan hebben we het over een LiFeP04 accu.
Inhoud
Is een lithium accu veilig om te gebruiken in de camper?
Over het algemeen is het gebruik van een lithium accu een veilige keuze, zelfs veiliger dan lood-zuur accu’s volgens sommige experts. Lithium is echter een breed begrip en kent verschillende varianten, waaronder Lipo, Li-ion en LiFeP04. Van deze varianten is LiFeP04 de meest veilige en wordt het veelvuldig gebruikt in camper accu’s.
Lipo en Li-ion kunnen potentieel gevaarlijker zijn vanwege het risico op thermische instabiliteit. LiFeP04 daarentegen staat bekend om zijn veiligheid, zelfs veiliger dan lood-zuur accu’s. Het gevaar schuilt vaak in de stroom in combinatie met slechte verbindingen.
In vergelijking met LiFeP04 hebben lood-zuur accu’s meer risico’s, zoals overgassing en explosiegevaar. Desondanks heerst het misverstand dat alle lithium accu’s gevaarlijk zijn.
Een overzicht van een aantal verschillende samenstellingen (foto MDPI). Rechtsboven in de LiFeP04 accu.
Is een lithium accu geschikt voor mijn camper?
Dat hangt af van de situatie! Zeker als je een fabriekscamper hebt, kun je niet zomaar de lood-zuur accu vervangen voor een lithium accu. Een lood-zuur accu heeft namelijk een ander laadpatroon dan een lithium accu: beide typen laden met een andere spanning. Heb je zonnepanelen, dan zul je de laadregelaar moeten instellen voor een lithium accu. Daarnaast zijn vaak niet alle EBL-systemen geschikt voor het laden van lithium. Controleer voorafgaand goed of jouw elektrisch systeem aangepast kan worden.
Heb je een zelfbouwcamper, dan ben je baas over je eigen elektrische installatie. We zien veel mensen een Victron MultiPlus installeren; deze omvormer/acculader is geschikt voor zowel lood-zuur als lithium accu’s. Handig, vooral als je net als ons eerst begint met een lood-zuur accu en vervolgens een lithium accu installeert. Even een instelling veranderen en voilà.
Waar moet je op letten bij het kopen van een camper lithium accu?
We hebben het net al even kort besproken, als je een fabriekscamper hebt, moet je goed opletten of je elektrische installatie geschikt is voor de laadspanning van een lithiumaccu. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken handig om te weten!
- De variant lithiumaccu: zorg voor een LiFePO4-variant.
- Controleer of de lithiumaccu een ingebouwde veiligheid (BMS) heeft.
- Is de accu voorzien van vorstbeveiliging?
- De meeste lithiumaccu’s zijn niet geschikt om te laden bij lage temperaturen (<5 graden).
- Ga je op wintersport, neem er dan een met ingebouwde verwarmingsoptie.
Waar kun je een lithium accu kopen voor je camper?
De meeste boot- en camperspeciaalzaken bieden lithiumaccu’s aan, echter zijn deze vaak (onnodig) duur. In onze eerste zelfbouwcamper gebruiken we de lithiumaccu van Renogy. De status van de accu konden we eenvoudig via Bluetooth met onze telefoon uitlezen en hebben nooit problemen ervaren met deze accu. Het bestellen bij Renogy is alleen wat omslachtig; je hebt hiervoor PayPal of een creditcard nodig.
Voor onze tweede zelfbouwcamper (die we op dit moment aan het verbouwen zijn) hebben we gekozen voor de accu’s van Li Time. Een veelgebruikte accu in Amerika, dus dachten we: eens kijken of deze ook in Europa verkrijgbaar is. We hebben gekozen voor twee 100Ah ‘trolling motor’ lithiumaccu’s. Eenvoudig betaald met iDeal, en binnen 5 dagen in huis, verzonden vanuit Duitsland.
Meer informatie op:
Beste 100ah lithium accu camper
Op het moment vinden wij de Li Time ‘Trolling motor’ de beste lithium accu voor in de camper (deze gebruiken wij zelf ook). De accu heeft de volgende functies:
✅ Uitgerust met BMS
✅ Voorzien van vorstbeveiliging
✅ Degelijk gebouwd
✅ Lange levensduur: 6000 laadcyclussen bij 80% ontladen – 15000 bij 60% ontladen
✅ Eenvoudig betalen met iDeal
✅ Gratis verzending naar Nederland
✅ Scherp geprijsd
❌ Bluetooth monitor
Beste 200ah lithium accu camper
Li Time biedt een 200Ah lithiumaccu aan tegen een aantrekkelijke prijs. Echter, deze accu heeft geen vorstbeveiliging. De lithiumaccu van Renogy daarentegen heeft wel vorstbeveiliging en is scherp geprijsd. Ondanks het omslachtige bestelproces vinden wij dat Renogy de beste 200Ah lithiumaccu heeft voor in de camper.
✅ Uitgerust met BMS
✅ Voorzien van vorstbeveiliging
✅ Lange levensduur: 5000 laadcyclussen bij 80% ontladen
❌ Eenvoudig betalen met iDeal
? Gratis verzending naar Nederland
✅ Scherp geprijsd
❌Bluetooth monitor
Meer informatie op:
Onze keuze + elektra plan nieuwe camper
Wij vonden het belangrijk dat onze accu een vorstbeveiliging had. Niet dat we verwachten dat het zo koud zou worden, maar puur voor de gemoedsrust. Daarom plaatsen we in de nieuwe camper twee Li Time trolling motor accu’s van 100Ah, parallel geschakeld, voor een totale accucapaciteit van 200Ah op 12V. We overwogen om één 230Ah-accu te installeren, maar we vonden het prijsverschil nogal groot, dus kozen we voor twee 100Ah-accu’s.
Naast deze twee accu’s installeren we een Victron MultiPlus 12/800/35, een 30A DC-DC lader en een groot flexibel zonnepaneel. Deze zal bevestigd worden op onze daktent. Hiermee denken we voldoende capaciteit te hebben om lekker lang off-grid te kunnen staan!
Hieronder staat een voorbeeld van ons Elektra Schema ⤵️
Ga jij je droomcamper bouwen, maar vind je de elektriciteit nog spannend, weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je net wat extra informatie? Dan is ons (e)Boek wellicht voor jou dé oplossing ⤵️
Disclaimer: Camper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!