Verschillende soorten kit in de camper | camper-elektra.com

Camper kit

In deze blog gaan we afwijken van ons gebruikelijke onderwerp namelijk: de elektra, en richten we ons op het gebruik van kit. Of het nu gaat om het bevestigen van ramen of zonnepanelen, kit is een handige oplossing. Er zijn echter verschillende soorten kit beschikbaar, dus het is belangrijk om de juiste kit te kiezen voor de klus die je wilt uitvoeren!

Inhoud

Verschillende soorten kit voor campers/caravans

Bij het gebruiken van kit in de camper of caravan komen verschillende soorten materialen kijken. Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende eigenschappen van deze materialen zoals sterkte, ruwheid, en reactie op temperatuurverschillen. Beweging van de camper en weersinvloeden zijn ook belangrijk om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste kit. Gebruik van de verkeerde kit kan leiden tot scheuren of loslaten van de ondergrond.

Bij het aanbrengen van de verkeerde kit kan dit er voor zorgen dat het gaat scheuren of van de ondergrond loslaten. Je zult dus een kit moeten hebben die sterk is, goed hecht op verschillende ondergronden en ook nog eens flexibel is. Er zijn verschillende soorten kit beschikbaar voor verschillende toepassingen op een camper of caravan:

 • Kit voor het afdichten: Butylkit
 • Kit voor lijmen en afdichten: Polymeerkit
 • Kit voor het bevestigen van ruiten: Ruitenkit

Juiste gereedschap

Aanbrengen van kitranden bij een camper of caravan is een precisieklus. Als je nog niet de juiste kitspuit hebt, zou ik je aanraden om er een aan te schaffen. Dit zorgt namelijk voor minder frustratie, een makkelijkere toepassing en je hebt minder kracht nodig. Dit kan helpen om kramp in de armen te voorkomen en zorgt ervoor dat de kitlaag mooi en gelijkmatig wordt. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de kitspuit niet blijft doorlopen als je niet meer knijpt, dit kan leiden tot gebruik van te veel kit. 

Butylkit

Butylkit is een speciaal soort kit dat je gebruikt om ramen en dakluiken af te dichten. Het is belangrijk om te weten dat het niet gebruikt wordt om dingen aan elkaar te plakken, alleen om af te dichten. Het fijne aan butylkit is dat het flexibel blijft, in tegenstelling tot andere kitsoorten die hard worden. Dit maakt het geschikt voor campers en caravans die vaak op de weg zijn en waar de temperatuur verandert. Hierdoor blijft de kit goed zitten en kan het meebewegen met de ondergrond zonder dat het scheurt of loslaat.

 

Butylene kit

Butylkit mag niet worden verward met butylene kit, hoewel ze op elkaar lijken, hebben ze verschillende toepassingen. Butylene kit wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen in en om het huis, zoals het afdichten van voegen in deur- en raamkozijnen, vensterbanken, etc en dus niet in een camper of caravan. 

Installatie 

Wanneer je een raam of dakluik gaat installeren en je besluit om butylkit te gebruiken, zorg er dan voor dat je een dikke laag aanbrengt. Als je te weinig kit gebruikt -zoals wij de eerste keer-, kan dit leiden tot lekkages. Als je te veel butylkit gebruikt, is dat geen probleem, je kunt de overtollige kit eenvoudig de volgende dag verwijderen door een bolletje butylkit te maken en de overtollige kit ermee op te deppen.

Wij hebben Sikka lastormer 710 gebruikt voor het afkitten van onze ramen.

Polymeerkit

Polymeerkit is een veelzijdig product met drie belangrijke eigenschappen. Het kan namelijke verschillende materialen stevig aan elkaar verlijmen. Aan de andere kant, het is ook een afdichtmiddel, hierdoor kan het gebruikt worden om lekken te verhelpen. Als laatste blijft deze kit het elastisch, zelfs na uitharding, dat maakt het ideaal voor gebruik in caravans en campers. 

Toepassingen

Als je van plan bent om polymeerkit te gebruiken, is het belangrijk om eerst goed te kijken naar de specifieke eigenschappen van de kit die je gaat gebruiken. Hierbij zijn een aantal zaken waar je op moet letten:

 • Is de kit geschikt voor de toepassing waarvoor jij het gaat gebruiken, bijvoorbeeld of de kit UV bestendig is als je het buiten gaat gebruiken.
 • Controleer of je een primer moet gebruiken, sommige merken, zoals Sikaflex, vereisen een primer voor de beste prestaties.
zonnepaneel installeren polymax | camper-elektra.com

Voor de volgende toepassingen kun je polymeerkit gebruiken:

 • Voor het installeren van zonnepanelen op daken. Dit omdat het sterk is en tegelijkertijd elastisch zodat het kan meebewegen met het dak.
 • Voor het vernieuwen van oude kitranden, bijvoorbeeld bij afdichting van ramen of deuren. 
 • Afwerken van butylkitranden. Hierdoor kan je de butylkit afwerken en afdichten voor een nette afwerking.

Voor de afwerking van ons dakraam en Maxxfan hebben we Bison Polymax Express gekozen. Daarnaast hebben we het ook gebruikt voor de bevestiging van onze zonnepanelen. (UV-, water- en weerbestendig

Ruitenkit

Speciale ruitenkit wordt gebruikt wanneer je een raam wilt plaatsen direct op het metaal. Dit komt vaak voor in bestelbussen, taxi’s of zelfbouw campers.

Controleer de productinformatie voordat je de ruit plaatst, er kan een activator of primer vereist zijn.

Kit overzicht

 • Butylkit | Raam of luik dat mechanisch wordt geklemd
 • Ruitenkit | Ruit of raam dat direct op metaal wordt geplaatst
 • Polymeerkit | Bevestiging van zonnepaneel of dakdoorvoer
 • High Temp Sileconenkit | Extra bevestiging dieselkachel

Kitnaden camper of caravan vervangen

Als je net een camper hebt gebouwd, is dit waarschijnlijk niet van toepassing. Maar als je een oudere camper of caravan hebt gekocht, kan het zijn dat de oude kit uitgedroogd is. Dit kan leiden tot lekkage, iets wat niemand wil.

Controleren op lekkages 

Het is aan te raden om een tweedehands camper of caravan te controleren op lekkage voordat je deze gaat gebruiken. Een goede manier om dit te doen is door de ramen en luiken van buitenaf met een tuinslang te besproeien en vanaf de binnenkant te controleren of er lekkage is.

lekkage gevonden

Als je een lekkage hebt gevonden, zijn er twee opties om het op te lossen:

 1. Verwijder het gehele luik of raam en plaats een nieuwe laag kit.
 2. Kit de naad af met polymeerkit. Dit kan de lekkage tijdelijk verhelpen, maar houd er rekening mee dat dit op de lange termijn niet altijd een permanente oplossing is.

Raam of luik verwijderen

Het verwijderen van een lekkend raam of luik uit je caravan of camper is de beste manier om de lekkage op te lossen. Hieronder is een stappenplan hoe je dit kunt doen:

 1. Verwijder de sierlijst aan de binnenkant van het raam of luik
 2. Zoek het mechanisme voor de klemmen en maak foto’s hiervan voor referentie
 3. Schroef de klemmen los
 4. Verwijder voorzichtig de kit
 5. Plaats een Stanleymes of plamuurmes tussen de wand van de camper/caravan en het raam/luik
 6. Wrik het raam/luik voorzichtig los en verwijder deze

Houd er rekening mee dat als je dit zelf gaat doen, het belangrijk is om voorzichtig te werk te gaan om beschadiging van de camper/caravan te voorkomen. Als je twijfelt over je eigen vaardigheden, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen.

Oude kit verwijderen camper | Camper-elektra.com

Nu je het raam of dakluik hebt verwijderd, is het belangrijk om alles grondig te reinigen voordat je het opnieuw installeert. Hieronder is een stappenplan:

 1. Verwijder alle achtergebleven kit
 2. Reinig en ontvet zowel het raam/luik als de ondergrond van de camper/caravan
 3. Kies de juiste kit
 4. Breng de kit aan in een redelijk dikke laag op het raam of luik
 5. Plaats het raam of luik terug in de camper/caravan
 6. Schroef het raam of luik dicht
 7. Verwijder overtollige kit
 8. Werk de kitnaad af voor een nette afwerking

Houd er rekening mee dat de juiste kit, en de juiste hoeveelheid kit, essentieel is om de lekkage op te lossen en te voorkomen dat deze weer optreedt.

Naden opvullen met Polymeerkit

Het verwijderen en opnieuw installeren van een raam of luik is de beste manier om de lekkage op te lossen, maar als dat teveel moeite is, kun je ook de naden van het raam of luik opvullen met polymeerkit. 

 1. Verwijder zoveel mogelijk oude kit
 2. Reinig de ondergrond
 3. Breng een nieuwe laag polymeerkit aan op de naden van het raam of luik
 4. Werk de naad af met gebruik van zeep voor een nette afwerking

6 gedachten over “Kit gebruik camper”

 1. beste ,
  had vraag ivm siliconen kit , heb caravan en siliconen aan sierlijsten deze wil ik geheel eraf nemen daar ik onderaan lekkage heb,
  deze kit denk dat deze de eerste nog is , welke goede silicone raden je me aan hoop dat jullie me helpen kunnen
  met vriendelijke groeten roger

 2. Wouter Wagenaar

  Hallo, welke kit kan ik het beste gebruiken op mijn caravan om langs de aluminium strips en langs de strips van de pezen een nieuw laagje kit te doen?
  Ik had de dekaseal 8936 geprobeerd maar die hecht niet goed naar tevredenheid.
  Om het dan af te strijken, rol je het er zo weer af.
  Graag wil ik hier advies over welke ik het beste kan gebruiken.
  Ik zat te denken aan butyleenkit maar wacht eerdt even af voordat ik weer de verkeerde kit heb.

 3. beste,
  we zitten met een lek aan de voorruit van onze caravan. deze is met kit en schroeven bevestigd op de voorwand. welke kit gebruik ik het beste?

  de lek kan ook komen van hogerop waar de voorwand en het dak aan elkaar gezet zijn. indien ik deze lijst verwijder welke kit gebruik ik hiervoor?

  Alvast bedankt

  mvg
  Bellekens Kenny

 4. Er zijn twee soorten siliconen kit de ene op basis van een zuur de andere zonder zuur.
  Waar worden deze gebruikt, i.v.m. vraag van Roger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen