Het vinden van de juiste bus
Het is begin mei en we rijden door de Pyreneeën langzaam richting Nederland. Het einde van onze tweejarige reis komt binnenkort in zicht. We hebben het over de komende jaren, wat gaan we doen, hoe ziet ons leven eruit? Houden we de camper of verkopen we hem? Als we de camper verkopen, wat dan? Kopen we weer een nieuwe bus om te verbouwen of leven we de komende jaren zonder camper?
Van brandweer bus naar camper
De afgelopen weken hebben we regelmatig op Marktplaats gekeken om te zien of er een geschikte bus voorbijkwam. Langzaam begon het weer te kriebelen om iets nieuws te gaan ombouwen. Toen zagen we een leuke advertentie: een Mercedes Sprinter uit 2005 met slechts 22.000 kilometer op de teller en een automatische transmissie. De advertentie was nog maar 100 keer bekeken, dus we besloten meteen te bellen.
We waren de eersten die belden en hadden een prettig gesprek met de verkoper. Het klonk allemaal erg goed: weinig kilometers, altijd binnengestaan in de garage en een volledige onderhoudshistorie beschikbaar. Maar omdat we in de Pyreneeën waren, konden we geen bezichtiging plannen.
Gelukkig woonden de ouders van Gijs niet ver van de verkoper vandaan en zij gingen een aantal dagen later kijken of de bus echt in zo’n goede staat verkeerde. Na een testrit bleek het een uitstekende bus te zijn. We keken elkaar aan en vroegen: gaan we dit echt doen? Ja. We maakten het aankoopbedrag over, de bus werd op onze naam gezet en we regelden de verzekering. Het was spannend om op deze manier een bus te kopen zonder hem zelf in het echt te hebben gezien.
Uiteindelijk duurde het nog anderhalve maand voordat we de bus daadwerkelijk zagen en we waren meteen helemaal verliefd. Het bleek een bus te zijn die gebruikt was door duikers van de brandweer uit Sneek. Er zaten putjes in de vloer, vier stoelen en een hele aluminium bekisting zat in de bus. We waren super enthousiast en wilden graag beginnen. Voordat we echter duizenden euro’s zouden uitgeven aan een bus, hebben we deze eerst laten keuren door een lokale garage. Op een paar kleine punten na was de bus perfect.
Het was uiteindelijk een redelijk impulsieve aankoop, hoewel we wel goed onderzoek hadden gedaan vooraf. Voor ons was het belangrijk dat de nieuwe camper minimaal 130pk had, net als onze vorige. We merkten namelijk dat 130pk het minimum is om door de bergen te rijden zonder dat je bijna stil komt te staan. Ondanks dat de bus altijd binnengestaan heeft bij de brandweer en een volledige onderhoudshistorie had, zouden we iedereen aanraden om een onafhankelijke aankoopkeuring te laten uitvoeren of je bus te laten controleren door een lokale garage voordat je duizenden euro’s gaat investeren in de inbouw van spullen.
Daarnaast is het belangrijk om bij de aanschaf van een bus goed te letten op het maximaal toegestane gewicht. In ons geval mag deze maximaal 3500 kg wegen. Ook kan de Euro-norm (voor dieselvoertuigen) belangrijk zijn. Onze bus heeft bijvoorbeeld een Euro 3-motor, waardoor we niet in veel steden mogen komen vanwege milieuzones. Gelukkig is dit voor ons niet veel van belang, omdat we voornamelijk met het openbaar vervoer naar een stad reizen of buiten de steden verblijven.
Samengevat
Voor ons zijn de volgende punten belangrijk bij het kopen van een camperbus:
- Wees er snel bij als je een goede advertentie ziet. Wij waren een van de eersten die belden en hadden meteen een klik met de verkoper.
- Als je zelf niet kunt kijken, vraag dan of iemand anders dat voor je kan doen. De ouders van Gijs hebben voor ons de eerste check gedaan.
- Laat de bus keuren door een onafhankelijke garage voordat je hem koopt. Wij hebben dit gedaan en waren blij dat we het hadden gecheckt.
- Let op het motorvermogen. Voor ons is minimaal 130pk cruciaal om comfortabel door de bergen te kunnen rijden.
- Controleer het maximaal toegestane gewicht. Onze bus mag maximaal 3500 kg wegen, wat voor ons prima is.
- Houd rekening met de Euro-norm van de motor. Onze Euro 3-motor betekent dat we in sommige steden niet mogen komen, maar dat is voor ons geen probleem.
- Check de onderhoudshistorie. Onze bus had altijd binnengestaan en een volledige onderhoudshistorie, wat ons veel vertrouwen gaf.
Disclaimer: Camper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!