Camper bouw | Camper-elektra.com

Bus Bas: Onze Camper

Ons oorspronkelijke plan was om de Pan American Highway te rijden, van Alaska naar Chili. We zouden 16 april 2020 vertrekken naar Vancouver om daar een camper of busje te kopen. Corona gooide roet in het eten en we bedachten een ander alternatief: in Nederland een busje kopen en ombouwen.

 

Met de Pan American Highway in ons achterhoofd begonnen we te kijken naar geschikte busjes. We zochten naar een betrouwbare bus die eventueel eenvoudig gerepareerd kon worden in Noord Amerika. Uiteindelijk kozen we voor een Mercedes Sprinter (L2H2) gebouwd in 2011, met 94.000 KM op de teller.

Een vast bed was voor ons een must en daar hebben we de rest van ons interieur omheen gebouwd. Een bed frame van 150 x 140 met een lost voeteneind van 55 centimeter was voor ons de oplossing. Het voeteneind steunt op de twee keukenkasten waardoor we uiteindelijk een bed van 205 x 140 hebben, lang genoeg voor Gijs (192cm).

interieur camper | camper-elektra.com
interieur camper | camper-elektra.com

We zijn begonnen met het schoonmaken en schuren van de vloer, vervolgens hebben we een aantal gaatjes in de vloer dicht gekit. Daarna hebben we de complete vloer geschilderd met Hammerite, tegen de roest. De overige roestplekken hebben we ook behandelt met Hammerite.

Bewerken vloer | camper-elektra.com

Onze volgende stap was het plaatsen van de MaxFan en ons dakraam (Heki medi). Na ongeveer 15 keer meten durfden we uiteindelijk de gaten te zagen. Na het zagen hebben we de zaagranden netjes afgewerkt met een vijl en behandeld met Hammerite. Verwijder alle spanen van het dak, deze gaan namelijk roesten.

Bij het plaatsen van de MaxFan hebben we rondom de gezaagde randen EPDM band (waterdicht) geplakt. Daarna hebben we goed veel butyl kit gebruikt, deze kit blijft flexibel en waterdicht. De buitenranden en schroeven hebben we afgewerkt met Polymax.

Maxfan camper-elektra.com
Maxfan afdiching camper-elektra.com
Maxfan afdichting

Voor het isoleren hebben we 2 rollen van 19mm K-Flex gekocht en 1 rol 6mm Armaflex. We kozen voor K-Flex omdat deze goedkoper was met dezelfde isolatiewaarde.

Isoleren met K-Flex | Camper-elektra.com

Het plaatsen van de vloer was de volgende stap. Voordat we daaraan konden beginnen moesten we een aantal latten op de bodem plaatsen waarop we de vloer konden leggen. Deze (pan)latten hebben we vastgekit met Polymax. Tussen de latten hebben we 19mm K-Flex geplakt. Onze oude vloer hebben we gebruikt als mal voor onze nieuwe vloer.  

Camper isoleren | camper-elektra.com

Voor de bevestiging van ons bed hebben we twee aluminimum hoekprofielen (40x40x4) bevestigd aan de zijkanten van onze bus. Hierop hebben we een houten frame gemonteerd.

Vervolgens hebben we de rest van de bus geïsoleerd en houten latjes op de spanten gemonteerd zodat we daar het plafond op kunnen bevestigen. De gaten aan de onderkant van de bus hebben we opgevuld met schapenwol. Doordat de sierrand hier is bevestigt komt het wel eens voor dat er water doorloopt. Schapenwol houdt geen vocht vast en isoleert, vandaar onze keuze

Bed bevestiging mercedes sprinter | Camper-elektra.com
Camper isoleren met K-Flex | Camper-elektra.com

Ondertussen waren in de avonduurtjes druk met de elektra bezig: forums doorzoeken en YouTube video’s bekijken.

Waar we mee begonnen is het bedenken welke apparaten we allemaal in onze bus wilden. Verlichting, een koelkast, aantal opladers, verwarming, waterpomp etc. Met deze gegevens kun je het geschatte verbruik berekenen. Ons geschatte dagelijks verbruik lag rond de 60 Ampère. Hier kun je eenvoudig jouw geschatte verbruik berekenen.

Aan de hand van het geschatte verbruiken konden we onze accu capaciteit bepalen: we wilden minimaal twee dagen off grid kunnen staan(zonder de accu te laden). Met deze gegevens konden we opzoek naar een geschikte huishoudaccu. Na wat onderzoek kwamen we uit op een 230Ah Semi-Tractie accu. Achteraf hadden we beter een Lithium accu kunnen kiezen, de verschillen van verschillende accu’s kun je hier lezen. Deze Semi-Tractie accu kan worden ontladen tot 50%, wat resulteert in een netto capaciteit van 115Ah. Genoeg om twee dagen off grid te kunnen staan. In de praktijk ligt ons dagelijks verbruik rond de 40Ah en kunnen we (als de zon schijnt) gemakkelijk één week off grid staan.

Nu moesten we nog een aantal zaken bepalen: grootte van onze zonnepanelen, laadregelaar/omvormer, walstroom en opladen tijden het rijden.

Voor het plaatsen van onze zonnepanelen was er beperkte ruimte, we hadden namelijk eerst ons dakraam en MaxFan geplaatst. Er was nog plek voor twee 100 Watt zonnepanelen. Beide zonnepanelen hebben we bevestigt met plastic beugels en zijn in serie geschakeld. Het verschil tussen serie- en parallelschakeling kun je hier lezen.

Zonnepanelen installeren | Camper-elektra.com
Zonnepanelen installeren | Camper-elektra.com

De zonnepanelen konden we direct aansluiten op onze Ective SSI 15. Dit apparaat heeft een ingebouwde (20A) MPPT laadregelaar (voor de zonnepanelen), een 1500 Watt omvormer, 20A acculader en walstroom aansluiting. Voor onze twee laptops is een 1500 Watt omvormer wel wat groot, de 1000 Watt variant was uitverkocht.

Wij gebruiken onze Ective SSI 15 ongeveer één jaar en zijn er zeer tevreden over. Het enige nadeel is dat de ventilator regelmatig aanslaat als je aan de walstroom staat.

Onze volgende stap was uitzoeken hoe we onze huishoudaccu konden laden tijdens het rijden. Onze bus heeft een intelligente dynamo en kan daarom niet met een (cyrix) scheidingsrelais worden opgeladen. Het alternatief wat overblijft is een DC-DC lader (ook wel een Booster of Buckbooster genoemd). Wij kozen voor een 20A DC-DC lader van Renogy. Het is belangrijk dat je de juiste grootte kiest: 20A, 30A, 40A, 60A etc. Daar lees je hier meer over
Ective SSI installatie | Camper-elektra.com
Dc-Dc lader, Buckbooster, booster | camper-elektra.com

Het laatste onderdeel voor onze elektrische installatie was de accumonitor, we kozen voor deze monitor. Lekker goedkoop en toch alles kunnen monitoren. Na één jaar reizen zijn we er niet tevreden over. De monitor valt uit rond 70% en blijft constant verlicht bij het laden/ontladen van de accu. Wellicht wisselen we onze huidige monitor met deze: Victron smartshunt. Je kunt hier meer lezen over de verschillen accumonitoren.

Toen het duidelijk was welke apparaten we allemaal wilden installeren, konden we het elektra schema gaan tekenen.

Getekend elektra schema | Camper-elektra.com
Ons eerste elektra schema
camper elektra schema ective ssi | Camper-elektra.com

Om de draaddiktes te berekenen moesten we de afstand weten van de apparaten naar de accu. We plakten stukken karton in de bus om een idee van de afstanden te krijgen en noteerden de lengtes. Vervolgens berekende we de kabeldiktes en zekering groottes.

We hebben een bestand ontwikkeld dat de draaddiktes en zekeringen berekend, dat kun je hier downloaden. Liever zelf berekenen? Dat kun je hier lezen.

De elektrische apparaten zoals de Ective SSI, DC-DC lader en huishoudaccu (65KG) hebben we linksachter in onze bus geplaatst. Voor ons was dit de beste plek, aan de rechterkant wilden we namelijk een watertank van 90 liter plaatsen. Op deze manier is het gewicht redelijk verdeeld.

Na het plaatsen van de elektra konden we beginnen aan onze wanden, kasten en plafond. De wanden hebben we bevestigd aan het frame van de bus met zelftappers. Het hout wat we daarvoor gebruikt hebben was 12mm dik.  Beide wilden we een eigen kleding kast, deze plaatsten we naast ons bed. Vervolgens maakten we vier plafondkastjes, deze hebben we bevestigd aan de wand en aan het plafond.

Bovenkast | Camper-elektra.com
Kledingkasten | Camper-elektra.com

Voor ons plafond bedacht Lotte een leuk patroon. Voordat we de latten konden bevestigen moesten we een zwart doek spannen zodat de bedrading van de lichten niet zichtbaar is. De latten hebben we vervolgens bevestigd met een spijkerpistool.

Zwart doek | Camper-elektra.com

Next on the list: de vloer. De vader van Lotte had nog wat PVC over, dit was genoeg om de “woonkamer” mee te voorzien. Voor de “garage” kozen we geel vachtwagenzijl.

PVC vloer | Camper-elektra.com
Vrachtwagenzijl | Camper-elektra.com

Met de vloer in plaats konden we onze woonkamer gaan opbouwen. We plaatsen de koelkast en maakte onze bank op de juiste hoogte. Vervolgens konden we het keukenblok maken, voorzien van een Kampa roastmaster, een zwarte kraan en spoelbak.

De laatste stap was het plaatsen van onze watertank en het aansluiten van gas. De watertank hebben we vastgezet met een metalen bevestigingsstrip i.c.m. met wat hoekprofielen. De waterpomp is een Shurflo pomp i.c.m. met een expansievat, de leiding gaat naar onze kraan en heeft een aftakking naar onze buiten douche.

We kozen voor een hervulbare Alugas gastank, zodat we deze overal in Europa eenvoudig zouden kunnen vullen. Hier heb je wel een aantal vulnippels voor nodig. Via een flexibele slang is de gastank verbonden met ons kooktoestel.

Watertank & stand kachel | Camper-elektra.com

Dit was in vogelvlucht onze camperbouw. Op het moment van schrijven zijn wij aan het genieten van onze reis door Europa. Die kun je hier volgen!

01-08-2022: Update: De elektrische installatie is iets veranderd, we werkten namelijk eerst met losse zekering automaten en een busbar, deze hebben we vervangen voor een Medi/Mega zekeringhouder. Ook hebben we onze 230 Ah semi tractie accu vervangen voor deze 100Ah Lithium accu.

Hier nog een aantal foto’s van het eindresultaat!

Camper interieur
Camper interieur | Camper-elektra.com
Camper interieur | Camper-elektra.com
Camper interieur | Camper-elektra.com
LotenGijsopreis | Camper-elektra.com

DisclaimerCamper-Elektra.com werkt samen met affiliate partijen, zoals Ective, Amazon en Renogy. Wanneer je iets koopt via een link op deze website, ontvangen we een kleine commissie. Jij betaalt echter precies hetzelfde! Op deze manier help jij ons met het onderhouden en uitbreiden van deze website. Dus: win-win!

Winkelwagen